Meikitön homssu

Wednesday, May 28, 2014

Meikitön nainen on homssu. Kun puhutaan naisesta "huoliteltuna", siihen sisältyy aina ehostus eli meikki. Myös hiukset on värjätty, laitettu, nidottu lakalla, sidottu näyttävin hiuskoruin.

Kun mies on huoliteltu, hänellä on puku ja hän on ajanut naamansa ja kammannut tukkansa. Kukaan ei odota miehen ehostavan kasvojaan.

Mietin tätä siksi, että jos joskus työskentelisin asiakasrajapinnassa, jossa vaadittaisiin kovaa bisnes-pukukoodia, en taitaisi pärjätä. Tukka on kilpirauhasongelmien syömä haituva, ei sitä paljon värjätä eikä siitä tehdä näyttäviä frisyyrejä. Autoimmuunitulehdus vei kulmakarvat ja osin ripsetkin, ja teki ihosta superherkän. Välillä naama tulehtuu punaiseksi, eikä sitä voi edes koskea. Miten siinä sitten läträisi kivan päivämeikin ja menisi silmät turvonneena, lärvä tulehtuneena asiakkaille kylään?

Naisiin kohdistuu huomattavan paljon suurempi odotus siitä, mitä on huoliteltu ulkonäkö. Huolittelu merkitsee naisen kannalta huomattavasti enemmän epämukavuutta, epäluonnollisuutta, vaivaa ja vaivalloisia vaatteita. Korkokengät noin yhtenä esimerkkinä. Seitinohuet sukat ja hame ovat jossain päin vaatimus. Ja toki naisen olisi hyvä pysyä sutjakkana ja mallikelpoisena. Jos päästää kehonsa repsahtamaan, naisen työmoraalia ja otetta asioihin epäillään.

Mieluusti ajelisin naamani päivittäin, jos ei muuta tarvittaisi. Mieluusti soisin miesten kokeilevan viikon ajan kapoisaa hametta, sukkahousuja ja korkokenkiä. Sen lisäksi aamulla laitetaan tukkaa suoristajalla tai kihartajalla, söhrätään muotovaahdon ja hiuslakan kanssa. Eikä tämä tähän lopu: vielä päivävoide, meikkivoide, rajaukset, ripsiväri ja huulten rajaus, kulmien siistiminen ja puuterointi. Naisella nenä ei saa kiiltää.

Tuttavani on ihminen, joka ei meikkaa eikä värjää tukkaansa. Hän on hyvin siisti ja nätti, tukka on kaunis luonnonkihara pilvi. Silti hän sai kuulla esimieheltään kommentteja tukastaan ja kasvoistaan - etkö sinäkin olisi sievempi meikin kanssa? Onko tukkasi aina tuollainen, kampasitko sitä edes kun lähdit aamulla kotoa? Toinen tuttava kuulee mieskollegoiltaan kommentteja tanttakengistään.

Kyllä IT-alalla oli sikäli kivaa, että siellä ei IT-duunarinaisilta velvoitettu ehostusta. Tosin firman naiset olivat kahtia jaettuja: oli näitä IT-duunarimimmejä - ja sitten "assistentteja", jotka erotti korkokenkien kopinasta, hajuveden tuoksusta ja muutenkin nätistä ja laitetusta ulkoasusta. Toisten kanssa kuherreltiin firman juhlissa, toisten kanssa tehtiin töitä. Simppeliä.