Sadaskymmenes: mistä heinäkuu yhtäkkiä tuli?

 

Heinäkuun ensimmäinen viikko...siis HETKI HEI - HEINÄKUU????? Vastahan oli vappu, ja nyt ollaan jo kesän polttopisteissä ja kohta puiden alla haravoidaan ja sitten on taas kylmää pakkasta...tämä ajatuskulku pitää pysäyttää alkuunsa. Nuin. Ah, ihana kesä ja heinäkuu. Sää on kuin vaatimattoman puoleinen morsian tahi sulho, mutta kukkiihan sen perunakin.

Juhannus maaseudun rauhassa oli mannaa. On mukavaa mennä sateisena kesäaamuna saunaan ja keikistellä viileässä sateessa kelteisillään, eikä pullo huurteista olutta pahentanut tilannetta. On mukavaa nukkua kun nukuttaa, syödä kun on nälkä ja olla tekemättä mitään. Joutilaisuus on suuri nautinto.

Anteeksi, mutta oletteko nähneet naista?

Suurimmalta osalta vaatesuunnittelijoista ja vaatteiden sisäänostajista tekisi mieleni kysyä, että ovatko he nähneet koskaan naista. Kyllähän he ovat, yhdenlaisen, ja pitäytyneet siinä.

Tekisi mieleni jatkaa kuvitteellista kyselyäni kysymällä, että ovatko he nähneet mm. naisen peppua tai naisen torsoa ylipäätään. Koska pidän outona sitä, ettei vaatekokoon 36 tai 38 kuuluva nainen löydä itselleen juuri koskaan sopivia housuja tai kolttuja - housut on mitoitettu keskipituista naista 40 senttiä pidemmälle tai pepun osuessa kuoppaansa 40 senttiä leveämmälle. Kun kolttu sopii yläpäästä, alaosa on kuin Suomen Tivolin teltta ja kun alaosa on sopiva, yläosa on saumoista ratkennut.

Eilen tulleesta hienomman väen tavaratalon esitteestä tuijotin tyrmistyneenä housumainosta: malli oli naiseksi vähintään anorektinen ja oudonmallinen, housut näyttivät siltä, kuin naisella olisi ollut muhkeat munat. Jos vaate näyttää karmealta mallin päällä ja jos mallimannekiini näyttää vaatteessa typerältä/turvonneelta vinkuheinältä, miltähän tämä design-luomus näyttää tavallisemman taatelintallaajan yllä? En halua edes kuvitella.

Olen päätynyt lopputulokseen, että muotimaailman mukaan naiset ovat n.178 senttiä pitkiä, 50-kiloisia varsasäärisiä twiggyja, joilla on kuitenkin rasvattomassa varressaan D-kupin rasvakeräymät tai geelitöhöliivit. Muotimaailman naiskuva on joko ikiteini tai virkatantta: muunlaisia tyylejä eri ikäryhmille ei ole olemassa. Katsos sitten kun ei enää kehtaa kulkea napapaidassa, täytyy tunnustaa olevansa geriatrisen kansanosan jäsen, ja alkaa pukeutua tanttatyyliin (suora housu, silkkipaitis, neulejakku, avokas, jakkupuku).

Keskipituinen keskiuhkea epäteini ja antitantta jäisi ilman vaatteita, jos sitä eläisi trendien ja vaateliikkeiden sesonkien mukaan. Taivaan kiitos vaatevalintani sanelee kierrätysmentaliteetti ja luonnonkuitupakko:)

Lapin lumo?

Kappas vain, Kanerva oli lähtenyt yksin vaellukselle. Rohkeaa toimintaa maailmassa, missä tytöt pelotellaan kuoliaiksi etteivät he vain lähtisi mihinkään, tekisi mitään tai puhuisi kellekään (sillä tappaja/raiskaaja tulee nurkan takaa).

Vaeltavien ystävien kanssa keskustellessa olen useinkin pohtinut Lapin lumoa. Tunnen syyllisyyttä, koska en tunne minkäänlaista viehtymystä lähteä lumiseen, kylmään tai sääskien/polttiaisten täyttämään paikkaan. Vihaan kylmää ja nokkosrokkoa saa tarpeeksi raapia iholtaan ilman sääskiäkin. Lappi ON kuvista päätellen kaunis, karu ja voimallinen - mutten tunne kurujen kutsua. Rovaniemi on pohjoisin paikka, missä olen käynyt - sinä hyttysettömänä kesänä.

Islannin vaellukselle voisin ehkä kuitenkin mennä, geysirien toivossa, tottakai:)

Heinäkuussa ollaan hiljaa

Töissä talo on tyhjä - hortoilen siellä kolme viikkoa kahdestaan tai kolmistaan kollegain kera. Nyt ehtii vihdoin tehdä niitä hommia, mitä muuten ei: tyhjentää postilaatikkoa, siivota hakemistoja, suunnitella tulevan vuoden kujeita, täytellä kaavakkeita, pohtia ongelmanratkaisuja, opetella lisää käyttämiään ohjelmistoja.

Kaikki tuntuvat katoavan kaupungista. Lomalomaloma, eikä ketään saa kiinni. Puoleen sähköposteista tulee automaattivastaus. Miksikähän juuri heinäkuu on niin itsestäänselvän ehdoton lomakuu? Katsokaa nyt ulos vaikka, onko siellä hellekesää...kesähän kehkeytyy paahteeseen vasta elokuuksi, jos minulta kysytään.

Mies kertoo vitsin, nainen loukkaa

Kun mies kertoo karmean pedofiilivitsin pienestä tytöstä, se on haahaa hauskaa ja vitsivitsi. Kun nainen kertoo raiskaajavitsin, se on törkeää ja suututtaa. Miksikähän usein havaitsen tällaisen eron, erityisesti, kun kyse on sovinistisesta vitsistä (siis miehen sovinistivitsi on vitsi, naisen kertomana miehiä halventava sovinistivitsi on törkeä loukkaus)?

Huolestuttavaa

Uutisten ja tutkimusten mukaan naisten käytös on väkivaltaistunut - tai sitten miehetkin kehtaavat enemmän kertoa, että akka hakkaa. En ole naisten lisääntyvästä väkivallan käytöstä ollenkaan iloissani - otteet kovenevat todennäköisesti puolin ja toisin. Viattomat saavat raaemmin turpaansa kuin ennen. :-(

Pienempänä tyttönä juttelin miehen kanssa, joka oli ystäväperheessäni paossa väkivaltaista vaimoaan. Puolison harjoittama väkivalta oli ymmärrykseni ulkopuolella - ja on siellä pysynytkin. Muistan tosin hermostuneeni miehen lauseesta, jonka mukaan hän 'olisi voinut puolustautua, muttei halunnut eettisen vakaumuksensa takia' - vai oliko se vain viimeinen yritys pelastaa miehinen ego, joka tottakai pystyy antamaan turpaan kellevain? Hakatut naiset tuskin ottavat turpaansa eettisen vakaumuksensa takia.

Oli miten oli, väkivalta on aina surullisesti ja vihaisesti vasaroitu naula mahdollisuuksien arkkuun.

Yle(inen) TV

Siis laitos, joka penää kirkollisveron kokoista summaa vuosittain jokaiselta, jolla on TV, siitä huolimatta, että TV ei ole laite, joka olisi tehty vain YLEn ohjelmien katsomiseen? Siitäkin huolimatta, että TV:sta katsotaan vain videoita tai kaapelikanavia? Tämä summa kerätään ja valtiolta otetaan loput, että saadaan pistettyä keko rahaa vuodessa menemään parhaimmillaan keskinkertaisiin ja tavallisimmillaan naurettaviin ohjelmaproduktioihin?

Siitä huolimatta, että YLE kerää rahat kansalaisilta ja valtiolta, sillä on monopoliasema päätöksissä eikä kansalaisilla ole nokan koputtamista sen edesottamuksiin, henkilöpoliittisiin valintoihin tai toimintasuuntauksiin? Ja ajatteli vieläpä, että YLEn toimintaa voitaisiin ruveta rahoittamaan ihan veroilla, jolloin ihan jokainen maksaisi palkastaan YLEn toimintaa? Miksen minä hemmetti saisi edes valita, minkä ison valtiokytkyntäisen firman bileitä rahoitan kuukausittain työpanokseni syrjästä???

Kun idiotia numero 1 eli Digi-TV -hössötys alkoi, huomasin varsin äkkiä, että onhan sillä hyväkin puoli: jos kerran ilman Digi-boxia EI VOI katsoa TV-kanavia, eikös sillä jo todistu TV-lupatarkastajalle, että televisiota on käytetty vain ja ainoastaan DVD:ien katseluun? Vihdoinkin voisin siis ostaa TV-laitteen joutumatta maksamaan siitä vuosittain pitomaksua yhtiölle, jonka tuotteita en käytä???

Paskat. YLE edelleen voi veloittaa TV-lupamaksua vain siksi, että ihmisellä on TV. Vaikka telkusta ei näkyisi yhtä ainutta YLE-kanavaa. Kas kun ei Nokia kerää vuosimaksua kaikilta kansalaisilta, joilla on kännykkä, SIITÄ riippumatta, kenen valmistajan kännykkä heillä on ja käyttävätkö he Nokian softaa tai muita palveluita.

Bowling for Columbine

Kai te olette nähneet kyseisen dokumenttielokuvan? Ohjaaja M.Moore, joka on kai kuuluisampi jo uusimmasta elokuvastaan ja repäisevistä asenteistaan, joista Hollywood ei pidä.

Minä näin tuon elokuvan vasta nyt. Se ei eronnut mitenkään William Bloomin Roistovaltio -teoksesta. Amerikkaihannointi ja muu lääsytys ei ole koskaan kuulunut repertuaariin, ja olen osannut lukea uutisia kriittisesti nuoresta pitäen - mutta nyt kriittisyyteni on saanut sellaiset mittakaavat, ettei ihan äkkiä kannata tulla tähtilippupaidassa vastaan kadulla.