Sadaskahdeskymmeneskuudes: poliittisia linjanvetoja osa 1

 

Pukkaa kiirettä. Asiaa on enemmän kuin ehtii julkaista.

Ammatinvalinnanohjaajat ja huuhaasuuntautuneisuustestit suosittelivat minulle ammatiksi jonkinmoista poliittista työtä. Ei ikinä, kiitos. En pysty lukemaan edes kaupunginvaltuustopoliittisia uutisia hermostumatta. Minun mielestäni vain täysin naiivi sysioptimistinen idiootti lähtee mukaan poliittiseen toimintaan *uskossa, että saa jotain aikaan*.

Valtuustot ja hallitukset ovat täynnä punaniskajästejä, juuri niitä pahimpia tytötteleviä sovinistiäijiä ja kiekuvia tanttatätejä. Juuri niitä, joiden henki ja elämä on hallituksen asemasta ja mukatärkeän ihmisen tittelistä kiinni. Ihmisiä, jotka väittävät haluavansa kansalaisen parasta mutta todellisuudessa käyvät väkivaltaisiksi, jos ehdottaa heidän ilmaisten pullakahviensa poistamista kansalaishyvän nimissä. Valtuuston äijät käyvät vapaa-ajalla leikkimässä paikallislehden ja paikallisyritysten kihojen kanssa. Päätökset tehdään leikkikentällä tahi saunassa - siihen tartte ämmiä ottaa asioita sotkemaan. (Älkääkä luulkokaan, että tätä tapahtuisi vain Sodankylässä tai Pihtiputaalla).

Minä inhoan politiikkaa, sen verenhimoista ahnetta henkeä. Minusta kansanedustajan tulisi saada kohtuupalkka (esim. 2000 euroa kuussa) eikä yhtään enempää - siinä tulisi mitatuksi AIDOT halut vaikuttaa asioihin. Jos kahdella tonnilla haluaa vaikuttaa, saisi vaikuttaa. Nykyään nuo virat menevät usein ahneimmille ja verenhimoisimmille pedoille, joiden arvot kummasti veltostuvat laiskaksi hyminäksi viran saannin myötä. Mitäpä sitä, kellii isolla palkalla ja pääsee vähällä. Lausuntoja voi antaa vaikkapa hihasta vetämällä.

Tamperelaista naispoliitikkoa tyrkyllä

Aamulla katsoin haavi auki bussipysäkillä, kun ohiajavan bussin kyljessä makaili kyljellään punaisella sametilla meikattu blondi. No kas, Sarkkuhan se siinä!

Juuri sellainen nuori nainen, jonka haluan edustavan juuri minua: nainen, joka iskee itsensä bussin kylkeen makuuasentoon kivassa meikissä kertomaan, että mä oon niinku blondi, josta olis kiva päättää asioita, koska mä oon niinku oikeesti nuori. Sarkun kolumneista käy ilmi, että Sarkun viettelevä politiikka olis niinku helmee!

Sarkun arvoi

"Politiikasta ehdottoman kivaa tekee se, että politiikka on arvovalintoja. Tästä syystä poliitikon täytyy olla arvo-osaaja. Pitää olla kykyä ymmärtää, luoda ja tulkita arvoja."

Arvoja ei pelkästään ymmärretä, luoda ja tulkita, vaan niitä pitäisi ihmisellä myöskin itsellään olla. Lisäys jälkikäteen: LUODA arvoja? Voisiko Sarkku tai joku muu helmi tyyppi selittää, miten arvoja luodaan? On itselle tuossa olemassaolevien arvojen priorisoinnissakin jo ollut hommaa tarpeeksi.

"Miksi on kysymyssana, jonka voi heittää melkein joka väliin. Jatkuva itsensä ja omien arvojen kyseenalaistaminen kuuluu politiikkaan. Pitää rakastaa ristiriitoja ja olla valmis edes joskus olemaan väärässä."

Minä nyt kysyn sinulta, Sarkku, miksi sinä haluat kaupunginvaltuustoon? Ristiriitoja tunnut rakastavan, se kävi ilmi kun luin politiikaksesi kutsumaasi hetteikköä .

Sen lisäksi että Sarkulla on kaverei niin Sarkulla on myös kiva ceevee . Se on käyny USAssa high schoolia, Kalevan lukion ja sitte kansainvälisen BBA-tutkinnon.

"Sivistys ei tarkoita mulle pelkästään mitään kirjaviisautta. Se on kaiken kasvun ja kehityksen perusta. Elämänviisaus, sosiaaliset taidot, suvaitsevaisuus on mun mielestä sivistystä.
...
"Oma osaaminen ja innokkuus on pystyttävä todistamaan ennen kuin huippu luottamustehtävät aukeaa."

"Kaupungin päätöksentekoon tarvitaan tuoretta, oikeasti nuorta näkökulmaa."

"Minkälainen Tampere on kun tämän hetken nuori-ikäluokka on keski-iässä? Löytyykö Tampereella koulutustamme vastaavaa työtä? Minkälaisessa Tampereessa lapsemme kasvavat?"

Huippu luottamustehtävät aukeaa, oikeasti nuorta, nuori-ikäluokka, Tampereella Tampereessa? Saakeli, sivistys ei ole kirjaviisautta mutta on se jonkinmoista älyn aktiviteettia yhdistettynä yleistietoon, mihin mielestäni kuuluu kieliopin hallinta. Kirjallinen ilmaisu ei ainakaan ole kouluissa päässyt kehittymään.

Sarkun arvobriiffauskaan ei saa minua taipumaan uurnalle.

"Tamperetta pitää kehittää ihmisen, asukkaan tarpeiden mukaisesti. Kaupunki on meitä jokaista varten. Jokaiselle tamperelaiselle on pystyttävä luomaan hyvän elämän edellytykset; turvallinen lapsuus ja vanhuus, apua ongelmatilanteissa. Tarvitaan hellää huolenpitoa ja kannustavaa politiikkaa sekä monimuotoisuutta palveluiden tuottamiseen, hoito .ja oppimismenetelmiin. On tärkeätä löytää parhaat toimintatavat, jotta asukkaiden tarpeisiin pystytään todella vastaamaan ja vielä mahdollisimman kustannustehokkaasti. "

***Totta helevetissä kaupunkia pitää kehittää asukkaan tarpeiden mukaan! *** Tottakai on helppo selittää, että jokaisella tulisi olla hyvä olla...mutta politiikassa kai on herranjestas kyse siitä, MITEN tämä hyvä-olo-kaikille saadaan KONKREETTISESTI aikaan???

Juu, hellää huolenpitoa ja kannustusta (ja parit kielioppihäröt), monimuotoisuutta ja kustannustehokkuus - tuolla olisi saanut varmaan jo poliittisen 'hevonpaskabingon' rivin täyteen? Missä tuossa oli KONKRETIA tai kuvaus TEOISTA, TOIMENPITEISTÄ, selkeistä YKSITYISKOHTAISISTA SUUNNITELMISTA? Minä näin siinä vain tyypillisen kokoomusnuoren jadajadaa eli pas*apuhetta. Tämä pas*apuhe ilmeisesti opetetaan nuoren poliitikkojen peruskurssilla, sillä jo pienestä pitäen nuo lässyt muistuttavat toinen toistaan. Paljon puhutaan, mitään ei sanota.

Vaalikone laulaa

Vaalikoneen mukaan 82% osumani on Krisse Härkönen . Onhan meillä yhteistä jooga ja kasvien hoito, mutta Krissellä on vauva, joten vauvaperheiden asiat kiinnostaa - sitäpaitsi se sanoi 'peruspalvelut'!

Tämän lisäksi minulle ehdotettiin kahta ehdokasta, joilla ei ole kotisivua eikä minkäänlaista tiedotetta, mikä on heidän poliittinen katsantokantansa. Enpä äänestä ihmistä, joka ei nykypäivänä saa edes perusteesejään laitetuksi näkyville - sähköpostitse en totisesti niitä käy kyselemään. Sama kohtalo oli sillä ainoalla kristillisdemarilla, jota vaalikone ehdotteli. Terkut vaan Veli & Pirkko Karhulle ja Sipilän Ellulle.

Vaalikone rusahti vielä kerran, ja kaivoi esiin vielä yhden pienen vihreän naisen , joka ajaa 'esteetöntä' Tamperetta, mitä se sitten lieneekin. Ilmeisesti keskustan tulisi olla pyörätuolibaana ja kaikkialle pitäisi päästä sekä pyörätuolilla että pyörällä peräkärryn kera. Kiva idea, mutta ei vastaa puoliinkaan niistä ajatelmista, mitä minulla on kotikaupungistani.

Ehdokkaat, joita en äänestä, mutta jotka jäivät mieleen

Kävin läpi Vihreiden ehdokkaat (ääneni annan Vihreille, siksi että se ainoana puolueena omaa edes jonkinmoisen kaukaisen ydinasenteen, josta voin olla samaa mieltä). Ehdokkaista hauskimmat esittelen kommenttien kera (okei, noiden jälkeen en enää minäkään ota vaaleja vakavasti, mutta sain hyvät hihitykset).

  • Make , kyllä vain, Suuren Seikkailun Make! Suuri Seikkailu ja Mensan jäsenyys tekevät tästä kaiffarista tosi pätevän poliitikon. Ja johonkinhan sitä on ryhdyttävä, kun tipahtaa Suuren Seikkailun pelistä pois - jollei valtuustopaikka tule, saa nähdä, mitä Make sitten keksii. Minusta tämä jäbä on niin tuulella käyvä, etten näe itseäni kirjoittamassa hänen numeroaan äänestyslippuun.

  • kissanainen (?) Ritu jätti minut sanattomaksi.

  • Nintsu on terhakka nuori vihreä lady, mutta mielipidekirjoitukset olivat sellaista lussua, että jos niillä pääsee valtuustoon, minun pitäisi olla jo presidentti.

  • Sarkku II , jonka pitäisi ehdottomasti päästä suljettuun tilaan viikoksi Kokoomus-Sarkun kanssa. He ovat kuin yhden asian yö ja päivä: valkoisiin pukeutunut blondi hyväosainen pirtsakka Sarkku Saarteinen (jolla on fyffeä tehdä valokuvamainostarrat ja heittää ne bussin kylkeen - sitä ei monella kakskymppisellä nuorella olekaan) ja mustiin pukeutunut punatukkainen työtön Sari Lähteinen. Minä veikkaan, että Sarkku S. järkyttyisi pahan kerran - Sarkku L. sen sijaan saattaisi tuntea kihelmöintiä kirveellälyöntikädessään.

  • OlliPoika , kiva ja pirtsakka Marco Bjurström-tyyppinen naminamipoika! Taiteelliset sivut ja kaikkea. Ottaisin Ollipojan kyllä TaiK:iin oppilaaksi, mutta en äänestäisi häntä valtuustoon.

  • urhea Ansku , ihastuttava nuori idealisti, joka keräsi kaikki herttaisuuspisteet. Hän on kuulemma vihreä, eurooppalainen, nuori, vammainen, nainen ja tamperelainen. Onhan siinä iso lasti nuorelle ihmiselle. Anskun hehkeys ja idealistisuus pisti epäilemään, josko hän sittenkään voisi ajaa keskiäkäisen nettikääkän asioita. Sorppa vaan.

Minä mietin, että jos suurin osa ehdokkaista lähtee niinkin heppoisilta taustoilta kuin nykyään lähtee (keräämään ääniä puolueelle, niinpä), mitä valtuustossa oikein tapahtuu? Kalervo kummolat vievät keltanokkia kuin litran mittaa, ja siksi Tampereen kaupunki tuntuu haluavan räjäyttää kaiken kulttuurirakennuksen näköisetkin alueet ja rakentaa tilalla korkeita tornihotelleja?

Ehdokkaat, jotka vakuuttivat

Vakuuttavuudella tarkoitan sitä, että ehdokas ON MIELTÄ asioista, esittää ja ilmaisee mielipiteensä selkeästi ja taidokkaasti, ei jauha pas*aa vaan pääsee asiaan, ja jolla on edes hieman elämänkokemusta ja -näkemystä.

  • Jaakko , joka on vähän liian äijä ollakseen juuri minun ehdokkaani.
  • Juha ainakin sanoo, mitä asioita ajaa. Silti liian äijä.
  • Anneli , Meriläisen Rosan äiti. Minua miellytti ehdokas, joka ajaisi samapalkkaisuutta (sukupuolten välistä samanarvoisuutta) ja kulttuurielämän kukoistusta. Harkitsen.
  • Tiina-Riitta on selkeästi tasa-arvon ja naisten asian nainen. Valtuustossa ei monia asioita kuitenkaan pysty ajamaan, joten onkohan se sittenkin hyvä asia, että ehdokas on näin keskittynyt yhdelle alueellè? Harkitsen.

Vai äänestäisikö taas tuttuun tyyliin Rosaa, esimerkiksi tällaisten aloitteiden takia? Rosa on kuitenkin edelleen kansanedustaja. En usko, että kansanedustajan ja kaupunginvaltuuston edustajan hommia voi hoidella yhtä aikaa hyvin.

Saisiko Linkolaa äänestää?

Ehkä syy, miksi pidän Pentti Linkolan teksteistä ja ajattelusta, on kilpistynyt lyhyeen rukoukseen kirjassa Johdatus 1990-luvun ajatteluun : Herra säästä minut karmaisevalta kuolemansynniltä nimeltä suvaitsevaisuus. Ei kaikkea tarvitse suvaita ja sietää, vääriä ja tuhoisia asioita saa osoittaa sormella ja todeta, että ei hyväksy sitä. Ilkeiden ja pahojen ihmisten kanssa ei ole pakko kaveerata tai katsoa vierestä heidän tihutöitään. Suvaitsevaisuus on usein herrasväki Välinpitämättömyys, Henkinen laiskuus tahi Vellihousupelkuruus pyhäpuvussa.

Ei, en ole kaikesta samaa mieltä. Minusta Linkola on traaginen hahmo, viimeinen mohikaani, joka taistelee sen maailman puolesta, jota ei enää ole. Mutta hän pirulauta kirjoitti jo 1980-luvulla siitä, mitä näemme tänään: massiivisesti kasvaneet ympäristötuhot ja psykiatrisen hoidon jonot - teknologiahuuma ja tuottavuus(raharaha)kolera ovat saaneet aikaan kulttuurissamme moninkertaisen määrän psyykkisiä väsähtämisiä, mielekkyysnälänhädän ja moraalin kaikkoamisen kauemmas pelikentältä. Minusta Linkola on penteleen älykäs, puhuu oikean asian puolesta ja on siinä mielessä erittäin harvinainen yksilö, että *hän elää kuten puhuu*.

Suren hänen toivottomia pyrkimyksiään ja niiden väistämätöntä tyhjään vaipumista. En pidä hänen naiskäsityksistään; jolleivät naiset ole darwinistisista syistä miehille alisteisia tai vihreän ajattelun ihmisinäkin miehiä kamalampia turhamaisia ympäristötuhoajia, he ovat koppavia hysteerikkoja, ja sen takia maaseudun miehet tekevät itsemurhia, maamme rappeutuu ja planeetta tuhoutuu. Pidän silti siitä uskalluksesta ja suorasanaisuudesta (ei mitään tarvetta miellyttää yhtään ketään - vapaa ihminen), millä hän suomii ilmiöitä ja ihmisryhmiä.

Joka toinen Linkolasta puhunut ihminen on naureskellut 'hullusta erakosta' tai 'pimeästä viherpiipertäjästä' - mutta kuinka moni on oikeasti lukenut hänen tekstejään? Niistä teksteissä ei ole mitään vähäjärkistä, hullua tai pimeää. Viherpiipertäjyys on sikäli puppaa, että Linkola kyllä haluaa säilyttää planeetan ja luonnon, jopa voimakeinoin, mutta esim. kasvissyöntiä hän pitää naurettavana pelleilynä ja ekomystismiä 'yrttiteen lipittämisenä lammastilalla', mistä ei ole hyötyä kellekään.

Nyt tiedän, mitä vastaan, kun joku kysyy, kenet (elävän tai kuolleen) henkilön tahtoisin tavata - Johnny Depp vaihtui Pentti Linkolaan:)