Osa 139: miettii, parjaa ja hämmästelee

 

Arvatkaa montako kertaa minulle on hoettu, että 'elämä järjestyy itsestään'? Enkä silti usko. Eilen tuli postia ystäviltä, kysyivät miksei heidän tyhjillään oleva asuntonsa kelpaisi väliajan asunnoksi - vuokrakämppä, jossa voi asua juuri sen ajan kuin tarvitsee, josta voi lähteä minä hetkenä hyvänsä ja jossa voi silti turvaisasti olla sen ajan kun voi....taivas! Nukuin viime yönä ensimmäistä kertaa 3 yöhön rauhallisesti, purematta leukaa lukkoon.

Asuntomietteitä

Asunto myyty, jep. Siinä tilanteessa on hyvä joko ostella tai vuokrata asuntoa. Mutta kun kiva kämppä kolahtaa kohdalle, miten voisi löytää papereista ansat, kämpästä pommin oireet, taloyhtiöstä rähäkän enteet? Mitä maksaa parvekeremontti? Kestääkö talous sen ja kenties perään tulevat muut onnettomat hommat? Entä jos talo kaiken kaikkiaan ja ylipäätään onkin 80-luvun muoviräjähde, jonka ajastin jo raksuttaa? Olisiko varmempaa kärsiä ahtaassa kämpässä, joka on rakennettu 2000-luvulla kuin ostaa avaraa tilaa 80-lukulaisesta?

Riski on ihan kaikessa: sitä voi haksahtaa huonoon mieheen, paskaan kämppään, viheliäiseen ystävään tai peltipurkkiautoon. Koskaan ei oikeasti voi täysin tietää. Hyvällekin kiinteistöhaille voi sattua hama, hyvässäkin taloyhtiössä voi revetä homeriemu, uudessakin kodissa voi löytyä rankka kosteikko saunan lattian alta. Mutta täytyisi yrittää olla olematta tyhmä ja sinisilmäinen. Siinä on tekemistä.

Saakelin Nordea!

Nyt alkaa suoraan sanoen jo käämi palaa Nordean kukkoilun kanssa.

Minulla on asuntolaina Nordeassa, ja pankkiasiani hoidan sitä kautta. Palkkatilini on siellä. Nyt näyttää siltä, että Nordea on ainoa pankki, joka ei ole antanut minulle lainalupausta vaikka olen pyytänyt sitä viikon ajan. Eilen minut pistettiin kaiken neuvottelun päätteeksi täyttämään Solon lainahakemus - siis anteeksi, mutta en ymmärrä. En yhdessäkään muussa pankissa joutunut täyttelemään mitään, vaan virkailija kyseli ja täytti. Nordean pankkineuvoja yritti tosissaan saada minua täyttämään myös kaavakkeen, jossa pitäisi arvioida kuukauden ruoka/vaate/jne menot.

Kun kysyin, että mikä tässä nyt mättää, eikö jo heidän laskelmistaan tulisi valmista, minulle kerrottiin, että lainalupausta ei anneta, ellei ole palkkakuittia tuloista. Siis anteeksi: pankki, jossa minulla on jo asuntolaina, ja joka näkee tililtä tulojeni määrän sekä palkanmaksajan, vaatii minua tuomaan palkkakuitin ennen kuin voi antaa lainalupausta?

Se on pientä, että toverini on saanut lainalupauksen samana hetkenä, ja 0.15% pienemmällä marginaalilla, samankokoiseen lainaan. Ilman palkkakuittia tai Solo-kaavakkeiden täyttelyitä.

Sekin on pientä, että olen viimeiset 4 vuotta joutunut jokaisesta asiasta painimaan päiväkausia, niin määräaikaisen talletuksen korosta kuin muustakin. Kaikesta pitää tinkiä, vängätä ja riiskuttaa. Nordea tarjoaa aina ensi kädessä täysin poskettomia - asiakkaalle, joka kuitenkin tietää missä mennään esim. korkojen kanssa? Pitääkö Nordea pääsääntöisesti asiakkaitaan aaseina ja imbesilleinä?

Laitoin postia konttorin johtajalle. Seuraavaksi laitan aluejohtajalle. Jos ei auta, pankki menee vaihtoon. Kiitos näkemiin.

Go, go Louhimies!

On pakko nostaa hattua. Elokuva Paha maa oli raju myönteinen yllätys. Ihmeteltiinkin lähimmäisen kanssa, miksi ihmeessä suurin osa suomalaisista elokuvaohjaajista yrittää ohimonahka pingottaen tehdä komediaa, kun tuo syvistä synkistä pohjamudista nouseva angstiveistos tulee kuitenkin luonnostaan ja pakottamatta. Ahdistusta, viinaa ja toivottomuutta - kännistä raivoa, puhumattomuutta ja selänkääntöä, vähän Eppu Normaalia päälle. A vot!

Ainoa uskottavuuttakin murentava asia elokuvassa oli 'yksinjättämisen' korostaminen. Kaikki elokuvan henkilöt jätettiin täysin yksin ja omien horjuvien koipiensa varaan siinä vaiheessa, kun iskua otsaan annettiin. Mutta ei ketään oikeasti pistetä ajamaan autoa yksin siinä tilassa, missä elokuvan naispoliisi oli.

Viimeinen huutomerkki

Aviorikkoja-Öyhöttäjä , josta jo viimeksi sanani sanoin, vaati vielä viimeisen huutomerkin.

Hän mielestään edustaa 'miesnäkökulmaa' riskeeratessaan vaimonsa ja lastensa terveyden. Hän käytti sivupanonsa kanssa kondomia 'kaikessa muussa paitsi suuseksissä ja nyt on kurkku kipeänä'. Mutta toteaa että 'onneksi varatut on turvallisia'. Tippuri tarttuu kurkkuun ja klamydia silmään. HIV ei anna oireita.

Olisi kiva nähdä öyhöttäjän ilme, kun hänen suukottelemallaan lapsella havaitaan klamydian aiheuttama silmätulehdus tai vaimo todetaan HIV-positiiviseksi - mutta en halua, että lapselle tai naiselle käy noin ohraisesti sen takia, että yksi kusipää vähän harrastaa 'miesnäkökulmaa'.

On olemassa miehiä, jotka toteavat, että vaimo ja lapset on kivoja, mutta perheellisenä ei voi olla sinkku, joten on valittava joko perhe tai irtopanot. On olemassa limanuljaskoja, jotka toteavat, että koska itsellä ei riitä ytyä jättämään turvallista paidanpesijää, mutta kuiteski sinkkuilu on kivaa, niin vaarannetaanpa vaimo ja lapset sen takia. Toivon hyviä henkiä vaimolle ja lapsille - he eivät ole syyllisiä siihen, että heidän läheisensä on heille hengenvaarallinen.

Aina pakko teeskennellä?

Lempipuuhaani on seurata ihmisiä ja heidän olemistaan, käytöstään. Eräs seikka on vaivannut minua pienestä asti: miksi ihmisten puhe on niin teennäistä?

Miehet puhuvat sylkevällä öhö-öhö -aksentilla, röhisevät ja tekohöröttävät. Naiset lässyttävät nasaalina, tekokikattavat ja sievistelevät. Välillä tuntuu, että harvoin kuulee kenenkään puhuvan normaalisti, ihka omalla äänellään. Miksi?

Minua nappaa hermoon heti, kun ihminen aukaisee suunsa ja päästää ilmoille teennäistä äänisaastetta, jossa on äänialuetta nostettu tai laskettu, keimaileva känätys nostaa kulmakarvani hiusrajaan ja tekonauru hyytää selkäpiitä. Komeankin miehen nassu alkaa näyttää likaiselta, kun suusta tulee typerää röhötystä. Kauniskin nainen valahtaa haaleaksi, kun ääni on pelkkää valittavaa narinaa tai teennäistä länkytystä.

Ihmisen ääni on aika olennainen elementti: tiedän monia ihmisiä, jotka ovat ihan mukavia, mutta joiden ääntä en kestäisi kuulla päivittäin edes viikkoa ilman hermopinteitä. Ihmisillä on useimmiten kiva ääni, jonka pakoton pehmeys valitettavasti peittyy teennäisten puristusten alle.

Hyviä pidentyviä päiviä kaikille!