Osa 187: Tautista ja eläimellistä menoa, sekä sananvapautta

 

Hei, katsokaa!. Vähänks asiaa! :-)

Tautista puuhaa

Iski vuosisadan infernaalisin tappoflunssa. Ennen räkä iskeytyi joko nenään tai keuhkoon, ja lihaksiakin kolotteli, mutta nyt tautiosasto päätti lähettää minulle nk. täyskäden. Ääni lähti kokonaan (mikäs sitä on sormia napsutellen kutsua paikalle lähimmäisiä jotta saavat palvella?:), kurkunpäässä seisoo suolalla maustettu puukko ja keuhkoputket ovat hapolla valetut. Tukkoiset poskiontelot ja päänsärky ovat pientä tässä maailmanlopussa.

Iloinen yllätys oli nykyajan lääkärien asenne: virusperäiseen tautiin ei antibioottia. (Toisaalta myönnän, että maanantaina laahustaessani henki vinkuen vastaanotolle olisin maksanut kuun palkan saadakseni mitä tahansa nopeaa troppia...) Homeopaattista yskänlääkettä liman irrottamiseen, propolista keuhkoputkien kivunlievitykseen & bakteerimurhaan ja kipulääkkeitä olon muuhun kohentamiseen. Supervitamiineja. Suklaakeksejä. Yrttipastilleja. Valkosipulia. Ja suklaakeksejä, sanoinko jo?

Pitää muuten mainostaa, koska kokemusta on jo kahdesta kerrasta: mikäli kurkunpää ja keuhkoputket ovat tulessa, hengittäminen ja yskiminen sattuu juurihoitoa enemmän jne. osta Propolis-uutetta luontaistuotekaupasta. Sitä parikymmentä tippaa suoraan kielelle raakana, maistuu pahalta ja polttaa, mutta kipu helpottaa muutamassa tunnissa. Kokemusta on. Propolis on hieno aine.

Eläimellistä menoa

Kun vie eläintä ensimmäistä kertaa eläinlääkäriin, jänskättää aina. Koska ei voi mitenkään tietää, miten elukka käyttäytyy - pysyykö se pöydällä kahdella kädellä pitelemällä vai tarvitaanko neljä raavasta miestä, teräsvaijeriväkipyörä ja vinssi. Laiskanpulskeasta rentoreiskakollista olen nähnyt sukeutuvan helvetin yhdeksännen kerroksen riivatuimman pedon eläinlääkärin vastaanotolla. Yhdeltä kissoista piti teipata tassut ja kääriä se isoon vilttiin, jotta voitiin edes tutkia, mitä ruvetaan tutkimaan.

Nämä kaksi omaa karvakasaani käyttäytyvät eläinlääkärissä nätisti. Eläinlääkärin nostellessa ikeniä, käännellessä korvia ja painellessa mahaa ne näyttävät vain lähinnä närkästyneeltä: voisi lääkärisetä ees kukkia ostaa ennen kuin tunkee sormensa suuhun, hei. Jopa kynsienleikkuu (joka kotona on martyyrisurkean "tetapatteminut-pienenkisun!" - ulinan säestämää) meni huomaamatta ja siististi. Mikä helpotus. Jesh. Terve kissa. Jesh.

Suosittelen muuten lämpimästi TV2:lta tiistaisin(?) tulevaa 10-minuuttista animaatiopläjäystä 'Eläimellistä menoa'. Ihana, taitava ja hauska!

Hahahaa, olipa hauska pila...

'Se, joka väittää islamilaisuuden olevan väkivallan uskonto, katkaistakoon siltä kaula!' eli se perkeleen ruojake, joka uskalsi vihjaista, että islaminuskoon kytkeytyisi vahva väkivallan perintö, on viime päivinä saanut rajusti todeta olleensa väärässä?

Lähetystö palaa, satamäärin adrenaliiniaggressiossa riehuvia (miehiä ja poikia kaikki, btw) - lipun polttoa ja rojujen heittoa, vihaa ja raivoa, lynkkausmielialaa korkeimmillaan.

Minusta Tanskan kristillispohjaisen lehden pilakuvat olivat mauttomia. En minä verta itke, jos joku piirtää ilkeän kuvan Jeesuksesta tai Buddhan läskeistä, mutta pidän sitä mauttomana, että väenväkisin tahdotaan loukata sitä, joka niihin uskoo. Erityisen typeränä pidin tanskalaista 'anteeksipyyntöä' joka oli nimen omaan pahoittelu loukatuista tunteista, mutta missään nimessä ei anteeksipyyntö. Seuraukset ovat uutisissa edelleen.

Ei kai se oikeasti ollut yllätys, että nk. islaminuskoinen kansanosa on vuosikausia vain etsinyt sitä tikkua, mistä tehdä asiaa? Nytpä sen sai, ja helvetti on irrallaan. Kolmas maailmansota koputtaa ovelle.

Kun omasta mielestään sivistynyt länsivaltiolainen alkaa niuhottaa ja tapella kiihkomielisen fundamentalistin kanssa, jonka uskon takana on betonipylväs eli uskonsodassa kuolleen ylemmyys ja paratiisiin pääsy, miten ihmeessä tämä länsivaltiolainen tahi eurooppalainen oikein kuvittelee pärjäävänsä? On vaarallista, korostan, äärimmäisen vaarallista alkaa vittuilemaan henkilölle tai joukolle, jolla ei ole nk. mitään menetettävää. Ihmisen toimia rajoittaa vain hengissäpysymispyrkimys - kun hengestäkään ei ole väliä, ihmisestä tulee todella vaarallinen olento.

En tiedä, miksi kansainvälisellä tasolla pitää mennä kaivamaan verta nenästään kauhakuormurilla ja sitten vielä defensiivisesti nakella niskoja, kun paskaa jo sataa. Enkä ollenkaan sano, että uskonnollinen fundamentalismi tai fanatismi olisi hyvä juttu - minusta se on mielisairauden laji. Mutta koska tämän lajin mielisairaat voivat olla pirun vaarallisia kaikille, heitä kannattaisi käsitellä kuten arvaamattomia ja vaarallisia ihmisiä käsitellään. Ei niitä mennä turhan päiten ärsyttämään.

Ongelmana fundamentalistifanaatikon ja perustallaajan välillä onkin juuri se, että perustaallaajan 'suvaitsevaisuus' sallii muidenkin olla oikeassa, vaikka itse olisikin oikeasti oikeassa. Fundamentalistifanaatikon mielestä taas vain itse on oikeassa ja muut ovat saakelisti väärässä, niin väärässä että on ihan oikein heille kuolla tai kärsiä. Ei noiden kahden välille saa koskaan tasavertaista tai toinen toistaan kunnioittavaa suhdetta.

Uutiskuvien raivohullut ovat poikkeuksetta poikia tai miehiä. Naisten ajatuksista ei näy jälkeäkään. Toisaalta eräs dokumentti, missä haastateltiin islaminuskoisia äitejä jostain Lähi-Idän maasta, jossain määrin pisti sanattomaksi äitien kertoessa täysin rauhallisina ja ylpeinä, että toivovat poikansa kuolevan uskonsodassa, koska Allah palkitsee sen ja se olisi hienointa, mitä äiti voi pojalleen toivoa. Kuolemaa omalle lapselle? Eikö se tulisi ilman sotaakin aikanaan?

Nyt vielä nousee rikossyyte suomalaista sisusivustoa vastaan. Vaikka se on tyhmä, joka leikin aloittaa, tyhmempi on se, joka sitä jatkaa: piti sisusivuston näemmä kokeilla kepillä jäätä ja kohta itketään sananvapaudesta. Oliko syytteen nouseminen oikeasti yllätys, sillä ainahan ennestään ylikuumentuneessa tilanteessa pyritään pistämään edes myöhässä saapuvat rellestäjät kuriin omalla puolella?

Sananvapaus on tosiaan kumma juttu. Siihen ei koskaan kytkeydy sananvastuuta. Vain vapauden puolesta ja perään kimitetään, ja yleensä aina siitä, miten sananvapaus on lupa ilmaista mitä vaan ja miten huvittaa.

Koittakaahan olla ihmisiksi siellä ulkona.