Osa 194: Suuri uutinen ja sairaanhoitoa tamperelaisittain

 

Kevät empii ovensuussa, vaikka kansa vaatii astumaan peremmälle. Ihme touhua Pohjolassa!

Suuri Uutinen

No nyt sen voi kertoa. "Selibaattipäiväkirjat" julkaistaan kirjana elokuussa! Kustantajani on Atena ja kirjaa saa kirjakaupoista syksyn tullen.

Nämä verkkokirjoitelmat eivät katoa sen takia mihinkään - kirja on erilainen ja erillinen, siinä on paljon uutta, paljon vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä:-)))

Kyllä, olen ollut kannat katossa ja riemusta litteänä viime päivät. Kirjoitusprosessi alkoi viime kesällä ja päätyi riuskojen vaiheiden jälkeen yllättävään ja onnelliseen lopputulokseen.

Joitakin olen voinut kiittää henkilökohtaisesti. Suurinta osaa yritän kiittää näin: kiitos niistä kyynelöittävistä ja upeista kannusteista, rohkaisuista, pirtsakoista kritiikeistä, kipakoista palautteista ja muusta mukanaolosta, joka on antanut mielekkyyttä tulla tähän saakka ja jatkaa eteenpäin pidemmälle. Siispä *kiitos* - erityisesti niille, jotka potkivat minua kohti kirjan kirjoittamista! Eipä sitäkään ilman teitä lukijoita olisi tulollaan.

Sairaanhoitoa tamperelaisittain

Monet ihmiset ovat vimmastuneet, mm. Mette ja Wilhelmiina . Eikä ihme. Jos vanhainkodista puuttuu *sata* vakanssia, ei kyse ole enää pikkuvirheestä. Sata on paljon, sata on 'ihan saatanasti', jos totta puhutaan. Sata on niin paljon, että tekee mieli alkaa tutkia Koukkuniemen kuolinlukuja viime ajoilta.

Toinen asia on tuo TAYS. TAYSin poliklinikoiden ja teho-osaston suhteen (ainoat omakokemukset) minulla ei ole ollut valittamista. Hoito on ollut tehokasta ja hyvää. Mutta se päivystys ja ensiapu, voi hyvänen aika (tekisi mieleni huutaa ensiAPUA!)

Case 1: murtunut käteni lastoitettiin liian kireästi, joten veri ei kiertänyt ja tuska oli kamala. Itkien ryömin kotoani 300 metriä TAYSin ensiapuun, josko joku voisi irrottaa teipit ja siteet ja lastoittaa käden uudestaan. Ei voinut. Henkilökunnan edustaja selitti itkevälle minulle, että TAYS ei tee niitä hommia vaan Hatanpäälle pitää lähteä autoilemaan (millä kädellä?) vaikka asuin TAYSin vieressä ja ensiavussa EI OLLUT KETÄÄN MUUTA klo 04.50 aamuyöllä. Minä kun olin tamperelainen: jos olisin ollut helsinkiläinen tai vaikka kangasalalainen, tyyppi olisi tuossa tuokiossa avannut siteet ja löysännyt niitä. Mutta kun olin tamperelainen ja asuin siinä vieressä, kehotettiin hankkiutumaan Hatanpäälle 8 kilometrin päähän. Takseja kuulemma kulkee.

Itkuiset anomiset ja pyytelyt eivät auttaneet. Itse siteiden löysäys olisi vienyt tältä hoitajalta arviolta 3 minuuttia, mutta hän käytti ennemmin 15 minuuttia siihen, että seisoi edessäni napakkana ja ylimielisenä sanomassa EI KÄY. (Hatanpäällä vartin odottelun jälkeen tuli herttainen lääkintävahtimestari ja rakensin uuden siteistön käteeni muutamassa minuutissa, ah onnea!)

Case 2: erinäisistä syistä painuin ensiapuun, jossa sainkin odotella 3 tuntia lääkäriä. Sillä väliä, mutta kun vieressäni oli vanha nainen, joka oli kaatunut kotona. Klo 12 hän puhui selkeästi. Klo 14.00 hänen puheestaan ei saanut edes selvää. Klo 16 hänet kärrättiin kotipaikkansa terveyskeskuksen vuodeosastolle. Kellään ei ollut kiire, ja mitään (selkeästi aivoinfarkti!) toimenpiteitä ei tehty, seurailtiin vaan. Minä itkin viereisessä sängyssä ja mietin, että jos minun mummini - jos minun omaiseni, jos minä itse myöhemmin - olisi samanlaisen heitteillejätön ja tahallisen välinpitämättömyyden uhrina, en tiedä miten monta pommia näiden tyyppien kotipihoille viskelisin.

Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, kun ensiavussa makailin kolmatta tuntia, ja veljeni & isäni olivat yrittäneet soittaa ja kysyä kuulumisiani, henkilökunta oli visusti kieltäytynyt edes kertomasta, olinko siellä vai en ja olinko hengissä vai en. Toisella soitolla (omaisteni hermostuttua infopimentoon) henkilökunta oli alkanut ivallisesti vinoilla, että 'kylläpä nyt kiinnostaa kun pitää koko ajan soitella'.

Tämän lisäksi kuulin ensiavun hoitajien selittävän sekä aivoinfarktiselle vanhukselle, minulle ja muille vieruspotilailleni että lääkärit eivät pääse 3 tunninkaan jälkeen, koska heillä on NIIN KIIRE. Kun lääkäri vihdoin tuli, hän vahingossa vastasi kysymykseeni ja kertoi auliin naiivisti, että 'ei täällä tänään ees ole kiire, on oikeastaan kuollutta'. Kuollutta hyvinkin, kun antaa potilaiden maata ensiavun paareilla tuntikausia, eikä ketään kiinnosta.

Ei, minä en usko olevani ollenkaan huonoimmin kohdeltujen listan tähtikaartissa. Huomasin vain jo pienissä typerissä ongelmissani kohtelun kylmyyden ja suoranaisen piittaamattomuuden. Huomasin, että vakavankin ongelman kanssa pitäisi mennä tuohon laitokseen sydän kylmänä omasta tai läheisen puolesta. Ja jotenkin aina, kun märistään määrärahojen pienuuden olevan syy, minä en usko: määrärahan pienuus ei estä paikallaolevia ihmisiä hoitamasta työtään. Rahan puute ei estä priorisoimasta tapauksia hoitoa HETIvaativiin ja joutaaodottaviin. Rahan puute ei estä kommunikoimasta henkilökunnan sisäisiä systeemejä selväksi (ensiavun hoitajan mukaan on kauhea kiire, lääkäri tietää että minkäänlaista kiirettä ei ole - ja siksi aivoinfarktipotilas menettää puhekykynsä odotellessaan 3 tuntia hoitoa???!!!)

Mutta toivottavasti näitä ikäviä tapauksia sattuu vain vihreille, humanisteille ja vasemmistolaisille huuhaapiiperöille. Sillä olisi perin ikävää, jos Joku (joka uskoo Tekniikkaan, Talouteen ja Tuottoon) menettäisi läheisensä tällaisen sairaan'hoidon' takia - rahaahan ei ollut, koska ne rahat sijoitettiin Tekniikkaan, Talouteen ja Tuottoon sekä E-Tampereeseen. Niiden takiahan Joku äänestää Kokoomusta ja uskoo kapitalistiseen yksilökäsitteeseen. Minkä mukaan mm. tavisten hoitaminen on arvotonta sekä turhaa, kallista ja eikuuluyhteiskunnalle. Ja tämän takiahan sairaaloille ei anneta tarpeeksi vakansseja tai varoja tehdä tutkimuksia. Ja siksi mummu saa maata infarktissaan, köyhä saa huonoa hoitoa ja tavis siirtyä toiseen hiippakuntaan. Mutta onhan meillä E-Tampere ja paljon runsaan rahan tuotekehitysprojekteja, wupii!

Hoitoa

Suuren uutisen ja raskaan aiheen jälkeen haluan hieman toivutella tilannetta. Luetaanpa ensin vaikka Sellistin dekonstruktionistinen analyysi ja sitten vaikkapa voidaan kysyä ninjalta .

Ja vaikka kikatan hysteerisenä Bemarin Kermit-mainokselle, kyllä Honda taitaa taas vetää pidemmän korren tyylissä. Wow.