Osa 209: sairas vääns huuhaata

 

Tänä aamuna monin paikoin alle 5 astetta "lämmintä" - syksy potkii ovia jo kovaan tahtiin.

Voimalasta

Tuli oltua Voimala-ohjelmassa keskustelemassa hetken aikaa parisuhteiden ongelmikosta. Viitisenkymmentä minuuttia on todella lyhyt aika keskustella mistään - ja tuokin aika pitää vielä jakaa neljän vieraan kesken. Teemat olivat äärimmäisen kiinnostavia, mutta ellei jotain kuuden tunnin spesiaalimakasiiniohjelmaa tehdä, eihän aiheisiin pääse kuin hipaisuasteelle. Narsismi voi olla uusi kansantauti, mutta eniten minua kiinnosti taviksen arki eli parisuhdeterapeutin näkökulma: pitänee lukea kirja.

Ainahan ohjelmista ja mielipiteistä näytetään monenlaista naamaa, mutta tämä puheenvuoro mykisti. Mä en kyllä yhtään tajuu miks puhutaan tommosista ongelmista ja ollaan negatiivisii, ku MULLA menee kaikki kauheen hyvin! . No sepä kiva, jeejee, onnea Alanteelle - mutta kun ihan kaikilla ei mene välttämättä yhtä hyvin. Valitettavasti Alanteen onni ei ratkaise muiden tuhansien ihmisten ongelmia. Kylläpä nyt olinkin negatiivinen, vaikka minäminällä menee kauheen hyvin!:)

Lisäys eli Radio Extrem

Ai niin, jos ikinä saatte kutsun Radio Extremin vieraaksi, ottakaa kutsu vastaan hihkuen ja menkää paikalle juosten! Olin siellä männä viikolla aamulähetyksessä ja mitä tapahtui? No ensin minut otti vastaan lämpimästi kaksi nuorta upeaa naista ja kaksi komeaa nuorta miestä. Ja sen jälkeen otettiin skumppa jäistä ja tökättiin skumppalasi nenän alle. Ei pahaa palvelua! Muutenkin tuntui tuolla ryhmällä olevan niin hyvä ja lämmin tekemisen henki päällä, että kateeksi kävi!

Sairas vääns huuhaata

Aika ajoin kuulen tietyntyyppisten ihmisten (yleensä miesten) kohkaavan, kuinka kaikki "vaihtoehtoiset" hoitomuodot ovat silkkaa huuhaata ja vain typerykset niitä käyttävät. Olen siis typerys ja käytän niitä. Kerronpa vähän taustaakin.

Olen elämäni varrella joutunut jotakuinkin pari tusinaa kertaa tilanteeseen, jossa perinteinen lääketiede on kokeillut jo kaiken, mutta siitä ei ole ollut mitään apua. Perinteinen lääketiede ei vain ihan aina osaa eikä pysty, silläkin on rajoitteensa - se tuijottaa laboratoriotuloksia, ja kun tietty tulos on raja-arvojen sisällä, mitään ei voi tehdä, vaikka ihminen oirehtisi kuinka. Perinteinen lääketiede on siinä mielessä hyvin rajoittunutta ja täsmäkohteen oireiden hoitamiseen keskittyvää, joka on ihan hyvä asia silloin, kun se toimii.

Olen potenut sormien niveltulehdusta pari vuotta: lääketiede ja reumatologi on niitä tutkinut ja katsonut. Niitä on kuvattu, paineltu ja ihmetelty. Olen syönyt lähes kaikki lääkekuurit tulehduskipulääkkeistä sulfasalatsiiniin (josta btw munuaiset melkein sanoivat sopimuksen irti), kokeillut kylmähoidot, kortisonipiikit ja lepokaudet. Lääketieteellä on tarjota minulle enää vain kultalääkitystä, happoa (jolla poltetaan tulehtuneen nivelen nivelkalvon kerros pois) ja nivelen lopullinen jäykistäminen. Ymmärtänette, ettei houkuta.

Silti nivelet ovat tulehtuneet, turvonneet ja kipeät - aamulla ei pysty ottamaan edes kommunikaattoria käteensä ilman, että se tipahtelee rominalla lattialle. Aamumehun juominen vaatii puristusotetta ja se tekee kipeää. Vaatteiden pukeminen tekee kipeää. Töiden tekeminen tekee kipeää. Kirjoittaminen tekee kipeää.

Minulla on siis ongelma, koska haluan päästä eroon tulehduksesta ja kivusta, mutta lääketiede on tehnyt voitavansa eikä siitä ole ollut apua. Mikä siis eteen? Aivan - tämä on se kohta, jossa haluan tervehtymistä niin paljon, että kokeilen muutakin. Eilinen akupunktio tiputti nivelten turvotuksen kolmasosaan entisestä. Aion mennä vielä syvemmälle huuhaaseen ja kysellä niin kiinalaisen kuin intialaisenkin vuosituhansia vanhan lääketieteen neuvoja (jännä, että tässä kohtaa ei esim. tuhansien vuosien tausta ja kokemus ole mitään luonnontieteilijöiden kolmesataavuotisen länsimaisen lääketieteen rinnalla...). Itse asiassa "perinteisen lääketieteenhän" pitäisi tarkoittaa nimenomaan muuta kuin länsimaista teini-ikäistä lääketiedettä.

Kun hoidatan pienet ongelmat homeopatialla, tukirankaongelmat osteopatialla ja akupunktiolla (jotka eivät muuten ole huuhaata muiden kuin mistään mitään tietämättömien ihmisten mielissä - ortopedista osteopatiaa käyttävät mm. painonnostajat ja muut urheilijat) ja krooniset vaivat pyrin hoitamaan tuhatvuotisen historian omaavalla lääketieteen haarakkeella, katson olevani kaikkea muuta kuin typerys. Typerys olisin, jos jäisin vaivoineni sairastamaan länsimaisen lääketieteen levitellessä käsiään ja kirjoittaessa minulle vielä uuden turhan lääkekuurin, joka ehkä aiheuttaisi vahinkoa enemmän kuin antaisi apua.

Lokakuussa menen tapaamaan intialaiseen ayurvedaan perehtynyttä ihmistä. Naurakaa vapaasti - päivitelkää ja paheksukaa, mutta vasta sitten, jos te voitte todistaa, että "oikeampi" lääketiede auttaisi. Minusta on tärkeintä parantua ja tulla terveeksi: jos terveyttä antaa se, että syön kourallisen huggapuggapuun juuria päivittäin, minä syön ne mielelläni. Onko sillä oikeasti väliä, tuleeko apu psykologilta vai Tarot-korttien plaraamisesta, jos kerran apua saadaan? Eikö typeryyttä ole se, että periaatteesta ja omaa ajatuksellista jäykkyyttään kieltäytyy avusta *vain siksi* ettei se kuulu normikäytännön piiriin?

Tohtori Kuka...

Minusta tuli fani ensi silmäyksellä: TV2:lta sunnuntaisin Doctor Who . Ah ja vielä kerran ah!:)

30 vuotta ihan suotta?

Niin...katsokaa nyt herran tähden tämä ja tulkaa kertomaan, että ajat ovat niin kauheasti muuttuneet 30 vuodessa...*räkänaurua* ja sitten *murheellinen olo*. (Kiitos Riitta!)

Ja vielä varmemmaksi vakuudeksi tämä . Tyhmä idioottikin ymmärtää "perheenäidin ja naisen logiikkaa", sanoo Kokoomuslainen (kukas muukaan). Nyt voitte tulla jonossa vinkumaan, kuinka kaappisovinismia ei ole olemassakaan eikä ainakaan piilosovinistisia asenteita!