Osa 242: testosteroni jyllää ja kaataa puita

 

Euroviisut

Olipahan viikonloppu: jännitystä ja olohuonehuutoa! Täytyy sanoa, että Euroviisujen kohdalla olin erityisen yllättynyt ja ylpeä suomalaisen osaamisen määrästä, ohjelman sisällöstä ja kaikesta hyvästä hässäkästä. Apocalyptican veto sirkustaiteilijoiden kera oli huippua! Mahtavat visuaaliset elämykset lähtivät jo lavan seinämästä, jossa kutkuttava grafiikka ja huisat värit tekivät kustakin viisusta näköisensä.

Kyllähän Euroopassa näemmä syntyi kahtiajako itään ja länteen. Se, että nyt itä hallitsee viisutilastoa keskinäisen pistejaon ansiosta, herättää närää lännessä: kukaan ei varmaan muista männävuosia, jolloin läntinen Eurooppa äänesti järjestäin toisiaan eikä itäisillä mailla ollut mitään jakoa koko kilvassa?

Y-kromosomi ja testosteroni

Eilinen Prisma-dokumentti (osa 1/3) oli vallan mielenkiintoinen: siinä käsiteltiin miehiä ja naisia, sukupuolten kemiallisia, behavioristisia, taidollisia ja persoonallisia eroavaisuuksia. Minusta on äärimmäisen kiintoisaa se, että kilpailutilanteessa kaikkien miesten testosteronitaso nousee (joillakin jopa niin paljon, että sekoavat sukkiinsa ottaen tyhmiä riskejä ja mössien aggressiivisesti oman hommansa) ja naisten testosteronitaso ei nouse sitten karvan vertaa. Tämä ilmiö saattaa selittää paljonkin Ta-Miitin raivoamaa miesten liikenneriski-ilmiötä .

Kiintoisaa sekin, että ihmisen "aivojen sukupuolen" voi päätellä sormista. Asettakaa kätenne sormet suorina eteenne: jos nimetön on etusormea lyhyempi, aivot ovat "naiselliset" ja nimettömän ollessa etusormea pidempi aivot ovat "miehekkäät". Kyllä, minulla on sormien mukaan miehen aivot:)

Aivojen sukupuolesta tuli vielä mieleeni Y-kromosomin (vai testosteronin?) aiheuttamat ihmeelliset asiat. Terveisiä Tampereen kaupungin puisto-osaston miehille ja muille maisema-arkkitehtitoimistojen insinööreille! Olen nimittäin päässyt jo selkeään käsitykseen siitä, että Y-kromosomi aiheuttaa pakkomiellettä tuhota puita. Iso puu ilmeisesti uhkaa fallistisessa hengessä miesten egoa - mitään muuta selitystä kun ei voi keksiä sille, että upeat ja kauniit puut teurastetaan vailla järkevää syytä. Oi toki raadellut puut ovat "ehkä lahoja" tai "10 vuoden päästä vaarallisia". Maisemaa myös pitää "avartaa" ja saada näkymään "tilavuutta": tuleehan sitä avaruutta ja tilaa silläkin tavalla, että tuhotaan kaunis maisema niin kertaalleen, ettei ketään enää huvita maisemassa viihtyä.

Entisessä taloyhtiössäni hallituksen miehet kävivät joka kevät kiertelemässä suupieliään lipoen, mitkä kaikki puut "pitää" pihalta kaataa. Naispuoliset asukkaat suorastaan kerjäsivät saada pitää puut ja nauttia niiden varjosta. Miehille puut tuntuivat joka vuosi olevan ankara ongelma, joka piti kaataa ja poistaa.

Tampereen Eteläpuistosta lähti upea japanilaistyyppinen mänty ja kymmeniä vuosia maisemaa kaunistanut koivu. Tampereen Hämeenpuiston tragedian muistavat ja näkevät kaikki: entisaikain uhkeat puurivit kaadettiin - nyt puisto on aava ja autio hiekkakenttä, jonka reunoilla huojuu muutama taimi. Hervannasta lähti koko aukion hopeapajusto "avartamisen" nimissä, jolloin aukiosta tuli autio - paikka, jossa kesän paahteessa ei viihdy gekkokaan.

Jonain päivänä minä muutan paikkaan, jossa voin suojella puitani nyrkeilläni ja tarvittaessa kättä pidemmällä: jos näen yhdenkin puisto-osaston miekkosen hiipimässä puiden luo, otan haulikon naulasta ja lataan (ensin) suolapanoksin.

Suoraan sanottuna: minua ei edes kiinnosta, mikä miehiä puissa vaivaa - joku puuviha niitä vain tuntuu riivaavan. Mies, jolla pitäisi olla muinainen metsäkulkijan henki sisällään, muuttuu urbaanissa ympäristössä näemmä tuhovimmaiseksi perkeleeksi, joka on tyytyväinen vasta sitten, kun maisema näyttää hulluksi tulleen kauhakuormaajan raiskaamalta. Painuisitte johonkin avohakkuille ekskursiolle ja jättäisitte meille muille meidän kauniit puumme!

En tiedä miksi, mutta tähän tuntui sopivan tämäkin: Joku Raja . Laulan mielessäni "Jos vielä kerran kaadat puun, minä tapan sut"?:)