Neljäskymmenesyhdeksäs: viitattu artikkeli kokonaisuudessaan

 

Tämä artikkeli on kopioitu suoraan Iltalehden parin viikontakaisesta webbiartikkelista. Toimittajan nimi ei näemmä tullut mukaan select all -toiminnollakaan kopioimalla. Tämä on siis Iltalehden Helmi-liitteen toimittajan artikkeli, jota olen varsinaisessa 49. jutussani osin lainannut ja paljon kommentoinut. Olen kysynyt Iltalehdeltä sähköpostitse tämän artikkelin toimittajatietoja & päivämäärää saamatta vielä vastausta. Lisään ne tänne heti, kun saan vastauksen.

Artikkeli haluttomuudesta by Iltalehti

Elina Haavio-Mannilan ja Osmo Kontulan tekemien tutkimusten mukaan haluttomuutta esiintyy kaiken ikäisillä naisilla, vaikka se lisääntyykin iän karttuessa. Myös miehet kärsivät haluttomuudesta, mutta vaiva on yleisempi naisten keskuudessa.

Seksuaalisesti aktiiviset ihmiset arvioivat seksin merkityksen parisuhteessa huomattavasti suuremmaksi kuin seksuaalisesti vähemmän aktiiviset. Vaikka haluttomuus on suhteellista, koetaan se kuitenkin yleensä ongelmaksi. Varsinkin, kun se harvoin vaivaa pariskunnan molempia osapuolia yhtä aikaa.

Asennon vaihto ei auta

Syitä haluttomuuteen etsitään usein seksielämän yksitoikkoisuudesta, ja pareille suositellaan uusia asentoja ja villejä kokeiluja. Tutkimusten mukaan kumppanin seksuaalinen haluttomuus ei kuitenkaan liity juuri millään tavalla siihen, missä asennossa yhdyntä tapahtuu tai käytetäänkö suu- ja käsiseksiä.

Sen sijaan seksuaalisesti haluton nainen näyttää pidättäytyvän usein muustakin fyysisestä läheisyydestä. Tutkimuksissa mies kertoi kokevansa liian vähän hellyyttä useimmin niissä suhteissa, joissa nainen kärsi haluttomuudesta.

Seksilelujen hankkimisen asemesta naisen kannattaisikin ensin pyrkiä hahmottamaan, mikä saa hänen seksuaalisen halunsa sammumaan. Millaiset ajatukset, tunteet, tapahtumat tai teot tukahduttavat omaa halua?

Haluttomuuden taustalla voi olla hyvin erilaisia syitä: ongelmat parisuhteessa, kumppanin huono hygienia, stressi, alkoholin ja/tai huumeiden väärinkäyttö, heikko itsetunto, negatiivinen käsitys omasta kehosta, anoreksia, raskauden jälkitila, yhdyntäkipu, orgasmin puuttuminen, aikaisempi seksuaalinen hyväksikäyttö tai huonot seksuaaliset kokemukset.

Usein haluttomuusongelmien ratkaisussa auttaa jo paljon sen aiheuttajan oivaltaminen.

Lupa unelmoida

Amerikkalainen seksuaaliterapeutti, tohtori Helen Kaplan hoiti 25-vuotisen uransa aikana yli 7000 potilasta ja keräsi laajalti aineistoa seksuaalisista häiriöistä. Hän painotti seksuaalifantasioiden roolia haluttomuuden hoidossa ja uskoi esimerkiksi sadististen tai masokististen fantasioiden kertovan varhaislapsuudessa koetusta julmuudesta. Kaplan piti fantasioita tärkeänä terapeuttisena työkaluna. Hän opasti naisia lisäämään tietoisuuttaan omista aistillisista mielikuvistaan ja antamaan itselleen luvan unelmoida.

Fantasioiden löytämiseen Kaplan suositteli naisille eroottisten videoiden katsomista. Hänen mukaansa naisen kannattaa etsiä sellaisia videoita, jotka saavat aikaan seksuaalista kiihtymistä.

Avoin keskustelu kumppanin kanssa sekä yhteiset rentoutumis- ja suuteluharjoitukset kuuluivat myös Kaplanin hoitokeinoihin. Vakaviin haluttomuuden häiriöihin Kaplan suositteli antidepressiivien käyttöä stimulantteina.

Hormonit eivät hyrrää

Haluttomuuden aiheuttaja on usein myös hormonaalinen. Nuoremmilla naisilla taustalla on yleensä ehkäisyvalmisteiden aiheuttama testosteronitason alentuminen. Ikääntyvien naisten yleisin hormonitasapainon heilauttaja on menopaussi.

Hormonaalisten syiden aiheuttamaa haluttomuutta hoidetaan usein testosteronivalmisteilla. Nykyisin tarjolla on myös ilman reseptiä saatavia yrttivalmisteita, joiden tavoitteena on kiihdyttää elimistön omaa testosteronituotantoa.

Helmi-klubin sivuilla MTV:n netissä testiryhmä kokeili yhtä haluttomuuden hoitoon suunnattua valmistetta. Ongelman yleisyydestä kertoo se, että lyhyessä ajassa kokeiluun ilmoittautui lähes tuhat naista, joista kymmenen pääsi kokeilemaan tuotetta kolmen viikon ajan. Testiryhmän arvio tuotteesta oli varovaisen pettynyt. Osa käyttäjistä huomasi halukkuutensa vähän kasvaneen, osa protestoi sitä, että miesten orgasmiongelmia hoidetaan kunnon lääkkeillä ja naisille tarjotaan vain yrttejä.

Täsmälääke?

Orgasmi ja haluttomuus ovat kuitenkin eri asioita. Mitään Viagran kaltaista täsmälääkettä haluttomuuteen tuskin koskaan keksitäänkään - syitä on niin erilaisia. Apukeinoja yhdistelemällä ja aiheeseen perehtymällä, vaikka terapeutinkin avulla, oman seksielämänsä voi kuitenkin saada kuntoon. Tavoitteenahan on, että se tyydyttää molempia osapuolia, eikä kenenkään tarvitse teeskennellä sen enempää halukkuutta kuin päänsärkyäkään. Paitsi ehkä silloin, kun anoppi tulee kylään.

Lisää haluttomuuden hoidosta: http://www.mtv3.fi/helmi

Lähteet: Elina Haavio-Mannila ja Osmo Kontula, Seksin trendit meillä ja naapureissa (WSOY 2001). Helen Kaplan, The Sexual Desire Disorders (Brunner-Routledge 1995).