Viideskymmenesviides: Viikon säläkasa

 

Heti alkuun vaan rangot kaapista! Kun olisikin totuus aina noin tyylikkään cool ja elämä suvereenisti maailmaa hallinnoivan vampirellan olentaa:)

seductress
You are the seductress pin-up! You are self-
explanatory. You slut!

What Type Of Retro Gal Are You?
brought to you by Quizilla

Toinen puoli asiasta voisi olla tämä.

You're Perfect ^^
-Perfect- You're the perfect girlfriend. Which
means you're rare or that you cheated :P You're
the kind of chick that can hang out with your
boyfriend's friends and be silly. You don't
care about presents or about going to fancy
placed. Hell, just hang out. You're just happy
being around your boyfriend.

What Kind of Girlfriend Are You?
brought to you by Quizilla

Täytyy muistaa kertoa nämä kaksi oleellista seikkaa silloin, kun rähisen aamuväsymyksessä ja kiroan mustia silmänalusiani, mitkään housut eivät näytä hyvältä ja huomaan satakunta merkkiä vanhaksi tulosta:)

Kaikki kiva viedään aina pois

Eräänä ankeana aamuna ajeltiin kohti Hervantaa, valtaväylää pitkin tottakai. Jyväskylä (?) -ohitustieliittymän kohdalla katse kiinnittyi jylhiin kallioseinämiin ja sen laella olevaan mäntymetsään - koska kallion laelle oli myös asetettu erittäin tunnistettavasti isoja valkoisia kirjaimia H-E-R-W-O-O-D.

Hollywoodin seuraaja sai nauramaan. Kiitos, kuka ja ketkä olittekin. Tänä maanantaina jo hauska jäynä oli korjattu pois: kiinnostaisipa tietää, miksi kaikki piristävä ja hupa pitää niuhottaa piloille, hävittää näkyvistä. Sitten ihmetellään yleisönosastoilla, miksi me suomalaiset olemme niin ilmeetöntä ja mörkkiä kansaa.

Haamulehden arkistot

Luin mielenkiintoisen artikkelin eläkekertymän katkeamisesta jollain tapaa vuoteen 2004. Yritin päästä juttuun uudestaan seuraavana päivänä (linkki oli http://www.aamulehti.fi/a/2003/10/03/695819.shtml) ja arvatkaa mitä? Aamulehti aidosti vaatii rahaa vanhojen uutisplättyjen lukemisesta, kyllä vain, arkisto on maksullinen. Antaa olla, pitäkööt Haamulehti arkistonsa kaukana tavallisen nettilukijan rasvaisista näpeistä.

Toinen mielenkiintoinen juttu (url oli http://www.aamulehti.fi/a/2003/10/03/697521.shtml) jää myös pimentoon. Jutussa kerrottiin nuoresta naisesta, joka asuu tukiasunnossa. En tiedä miksi minua pänni se, että nuori nainen kertoo hilpeästi saaneensa kivan asunnon keskustasta ja puolikämppistukihenkilön, koska hänellä on syömisongelmia ja ahdistaa. En tiedä, kuka pitää olla ja keitä pitää tuntea, että noin hyvä munkki käy. Tuntemani rajuoireisetkin depressikot ovat saaneet pärjätä ihan keskenään ystäväavulla, ja jos laskut ovat jääneet maksamatta tai kämppää ei saa, ketään ei ole kiinnostanut. Pitää olla ihan hemmetin älykäs, juonikas, valpas ja kykenevä maaniseen toimintaan, että saa pujoteltua itsensä KELAn ja mielenterveyspuolen miinakenttien läpi ehjänä sille puolelle, missä kuntoutusta tai tukea saa. Kuinka moni mielenterveysongelmainen siihen kykenee?

Sanotaan järjelle hei hei

Me kaikki nauroimme niin...viikon parhaaksi pläjäykseksi on osoittautunut Henkan pätkä teoreemaa siitä, miten todistetaan miesten olevan koko ajan kykeneviä (aivottomia munanroikottajia, siis).

Ote Henkkaa:

"Tässä löytyy syy sille, miksi miehetkin näyttävät joskus haluttomilta: "Kukko pystyy parittelemaan tauotta 60 kertaa päivässä. Se ei kuitenkaan pysty parittelemaan saman kanan kanssa kuin viidesti päivässä...Sonni menettää mielenkiintonsa astuttuaan saman lehmän seitsemän kertaa...mutta innostuu taas uudesta lehmästä. Kun se on päässyt kymmenenteen lehmään, sen suorituskyky on edelleen vakuuttava...Pässi ei astu yhtä uuhta useammin kuin viidesti, mutta voi astua muita uuhia erittäin kiihkeästi...Vaikka pässin aiemmat seksikumppanit olisi naamioitu parfyymilä tai vetämällä niille säkki päähän, pässistä ei ole mihinkään...Myös terveellä nuorella miehellä rakastelukertojen määrä on suunnilleen viisi päivässä saman naisen kanssa. Jos esiin astuu uusi nainen, mies kihottuu jälleen."

Nerokasta: miehet pystyvät mihin tahansa koko ajan, ja jos eivät pysty, se on naisten vika. Lähimmäiseni kylläkin lähetti postia kysyäkseen, puhutaanko Henkan jutussa oikeasti 'pässin aiemmista seksikumppaneista'... no, viikon parhaat naurut kumminkin. Henkalle pisteet miesten animaalisen puolen valottamisesta:-)

Naisen neuvo Henkalle

Henkka riekkuu edelleen siitä, että miesten pitäisi saada pildeä 'terveydellisistä syistä' ja kirjoittaa, miten tämä miesten terveysriski on yhteiskunnallisesti vakava ongelma. Henkka hei, tavataanko? MAS-TUR-BOIN-TI. Just se. Terveydellinen syy käteen vaan ja eestaas, kyllä se siitä! (Henkka, lähes *kaikki* tekevät sitä, ole huoleti. Laitat vaan vessan oven lukkoon, ja yrität olla hiljaa - eikä äidin huuteluun tarvitse aina vastata. Myös suihkussa on aika hyvä paikka. Nää vinkit on ilmaisia, ollos hyvä.)

Me miesvihaajat

Ai että minä pidän siitä, kun joku saa pakkomielteen, että minä olen miestenvihaajafeministi. (kts. vaikkapa tänne. Jopa Sari Näreen ja minun mielipiteitteni välistä oli löydetty kuilu - jos kerran Naiskansalainen todella allekirjoittaa Näreen mielipiteet, hän on myös minun kanssani samaa mieltä. Eli jos olemme samaa mieltä, olemmeko sitten kummatkin miesvihaajafeministejä? Ympäri käydään, yhteen tullaan:)

Pieni nootti vielä Näreen artikkelin lukemisesta Naiskansalaiselle: Näre pohti nuorten seksikeskeistä kulttuuria. Näre kertoi, että jotkut nuoret miehet olivat kertoneet tunteneensa tulleensa hyväksikäytetyksi. En tiedä, miksi tästä jää käteen pelkkä mieskansalaisten mahdollinen hyväksikäyttö. Ihmetyttää, miksei jatkuva ja useammin toistuva tyttöjen hyväksikäytetyksi tulemisen tunne järkytä Naiskansalaista. Useinkuultu juttuhan ei enää shokeeraa, (paljon coolimpaa on päivitellä uusia ilmiöitä, ne kun ovat fressejä ja trendikkäitä) mutta onko turtumuskaan terveellinen vieras?

Toisaalta: TOTTAKAI kylmillä lihaatiskiin seksimarkkinoilla ihmiset tulevat ja tuntevat tulevansa hyväksikäytetyiksi - onko joku muuta väittänytkään? Ihmettelisin, jos niin ei olisi. Siksipä juuri olisi tärkeää opettaa penskoille, että kunnioittaisivat niin omaa kuin muiden kehoa - ei seksin harrastaminen ketään tahraa, mutta jos antaa kenentahansa käpliä kehoaan, ei siitä kovin kiva olo aikaa myöten jää.

Lisäys: (käsittääkseni minulle yritettiin yllämainitussa blogissa vittuilla, mutta olen liian naiivi tajuamaan, miten ja missä tarkalleen...onneksi). Feminismi on joillekin laskutikku-sekuntikello- millimetrimitta-kirjevaaka -pilkunnussimistouhua, juu. Siksi sen on pakko olla sitä kaikille. Me feministit kato lasketaan kotona imuroitu pinta-ala ja tiskattu astiakuutiotilavuus, minkä lisäksi joo sylivuorot on oltava tasan ja femu panee miestä takaa joka toinen kerta. Jees. Ihanaa, kun ihmiset ovat oivaltavia ja nokkelia. Taputapu. Ei täällä Tampereella olla oikeassa, täällä ollaan toivosta luopuneita. Eikä osata ees rivittää, mutta se johtuu humanismista. Just siitä, mistä lisätietoa saa vaiks Kokkariselta tai Tommipommilta.

Onneksi joku sentään tietää kertoa, mikä on SeOikea tasa-arvo. Se on sitä, että asiat menee niinku itsestään ja mikä ei mee, on kato yksilöstä kii. Olisi hienoa olla Naiskansalaisen kaltainen yksilö, jolla asiat menevät itsestään tasa-arvoisesti ja jonka tuttavapiirikin koostuu yksilöistä, joilla ei ole tasa-arvossa valittamista. Nostan hattua ja esitän vilpittömät ihailuni hurjasta tuurista. Toivokaamme sille pysyvyyttä ja pitkää ikää.

Feminismi, jonka tunnen

Se feminismi, jonka minä tunnen, pyrkii sekä saattamaan naisten edut miesten etujen kanssa tasavertaiseksi että tasapainottamaan miehen ja naisen 'aluetta', mikä noin pääsääntöisesti tarkoittaa juuri isyyden tärkeyttä lasten kanssa ja kotona, vanhemmuus- ja kotivastuun jakamista molemmille, parisuhteen perustumista molemminpuoliseen arvonantoon eikä valtapelirytäkkään - ja feminismi, jonka minä tunnen, arvostaa kovasti hoivatyötä ja lasten kasvatusta - tosin feminismissä harvoin kuulee, että se olisi nimenomaan naisen pakkohomma jäädä kotiin siivoamaan ja kasvattamaan lapsia.

Jossain joku määritteli, että feminismi pyrkii yhteiskuntaan, jossa valtavirrasta poikkeaviin ajattelijoihin/ käyttäytyjiin ei suhtauduta aggressiivisesti. Allekirjoitan senkin pyrkimyksen.

Oma asenteeni asioihin on se, että naisten tulisi saada tehdä valintansa: jos valitsee uran, siellä saisi pomppia ja olla ja edetä. Jos haluaa tehdä lapset, saa tehdä sen, ilman että työssä ja kotona syyllistetään ja burn out soittelee ovikelloa. Jos haluaa tehdä lapsia ja olla kotona, se olisi työ siinä missä muutkin eläkekertymineen. Että raahatkaa vaan nää 'feministit niinku bashaa kotiäitejä ja keskittyy vaan hektisen citysinkku-uranaisen palvomiseen' tunkiolle, kompostiin ja ullakolle:)

Ja juu, kotityötä ei arvosteta. Se on paha. Sitä ei arvosteta naisten tekemänä, koska se 'kuuluu' naisille. Kun liikemies jää lasten kanssa vuodeksi kotiin, siitä tehdään Talouselämään kahden aukeaman kuvallinen haastattelu. Kotityön arvostuksen määrä on edelleen kiinni siitä, kuka sitä tekee: ketä kiinnostaa kotona lastenkasvatusta ja taloudenhoitoa tekevän naisen ajatus, eipä ketään, mutta jos samaa on tekemässä mies, hän poikkeuksellinen työn ja arjen sankari.

Itse nostan hattua niille ihmisille, jotka ovat päättäneet jäädä kotiin antamaan lapsille läsnäoloa. Kotityö on tärkeää, sillä koti on monen päänupin kannalta olennaisin paikka. Hatunnoston ovat ansainneet myös uran valinneet ja ura/koti -amokissa juoksevat. Näistä yhtäkään valintaa en pidä kellekään ainoana ja oikeana - en miehelle enkä naiselle. Kukin valitkoon itse sopivimman, ja tätä tuntemani feminismi pyrkii tukemaan. On älytöntä, jos kotihenkisen miehen täytyy mennä luomaan uraa Nokialle vain siksi, että miehet niin tekee ja pakottaa vaimo kotiin (ja kotona on katkerana urahenkinen nainen, joka on uskonut tätä 'koti on naisen paikka'-propagandaa liikaa). On yhtä älytöntä, jos naisen pitää mennä Nokialle pätemään vaikka tahtoisi kutoa nuttuja vauvoille. Että semmoista. Blaablaa ja jokohan tämä olisi tässä.

Suomi puhuu

Kävi taas perinteisesti: aihetta esitellään ja pintaa silitetään, mutta oikeaan asian ytimeen tai varsinaiseen keskusteluun ei päästä. Aikaa kun ei ole. Kootaan erilaiset näkökannat, mutta ei kuitenkaan ole mahdollisuutta niitä päästää irti areenalle.

Ohjelmassa Jouni Hulkko (Väestöliiton entinen johtaja) edusti teoriaa ja tilastoja, suurperheäiti Mia Asikainen tunnetta, äitiyden eteeristä henkeä ja uhrautuvaa naisellisuutta ja minä olin se rakkikoira, kritisoiva häirikkö. Huhhanhei.

Olisi voinut olla mielenkiintoista jutella jonkun lastensuojelussa toimivan kenttähenkilön kanssa lasten hankinnan järkevyydestä kaikissa olosuhteissa tai vaikkapa jonkun miehen kanssa, joka haluaa hirveästi lapsia ja haluaa olla kotona niitä hoitamassa. Siinä olisi ollut jo kipinää ja aidosti katsojiakin kiinnostavaa erilaisuutta, mitä ei joka paikassa tapaa ja kuule.

Opin ohjelmasta taas sen, että lapsia pitää hankkia ja niitä voi tehdä vain siksi, että tarpeeksi haluaa vailla muita perusteita (ja se 'minä haluan'-teesihän ei ole itsekästä vaan lapsirakasta?). Opin sen, että lapsettomuuden valinta johtuu useimmiten itsekkäästä hektisestä pintaliitoelämästä, huonosta miehestä tai muusta viasta, joka lapsia haluamattomassa on pakko olla.

Asia, mitä en uskaltanut kysyä, oli tietenkin se, oliko tämä suurperheen äiti lestadiolainen. Se selittäisi paljon ja enemmänkin.

Asia, mitä en uskaltanut kommentoida, oli Hulkon selitys Pohjanmaan pienemmistä avioeroluvuista ja suurista lapsentekoluvuista. Olisin kysynyt, mitenkäs nuo Pohjanmaan vaimonhakkaus- ja tappotilastot ja mielisairauspotilasluvut.

Asia, mitä mietin itse, oli se, että onko ihan oikeasti niin mahdotonta hyväksyä sitä, että nainen ei niitä lapsia halua. Miksi siihen aina pitää olla tai löytää joku konkreettinen, selkeä *syy* (nainen on niin ruma ettei kukaan sitä pane, naisella on tauti tai se on maho, naisella on huono mies, nainen on itsekäs paskiainen tai luonnehäiriöinen lastenvihaaja)? Sille on löydettävä syy ennen kaikkea siksi, että lastensaannin koetaan olevan NAISEN ELÄMÄN TAVOITE, PÄÄMÄÄRÄ, SUURIN HALU, TOIVEIDEN TÄYTTYMYS JA OIKEUTUS NAISEN OLEMASSAOLOON. Kele.

Oikeudenkäyntipöytäkirja

Intro
Nainen luotiin siksi, että se synnyttää. Naisella ei ole tässä maailmassa mitään tekoa eikä merkitystä, jos se ei täytä tehtäväänsä. Voisivat sellaiset naiset lakata olemasta kokonaan, koska ovat epäkunnossa. Lasten synnyttäminen on naisen velvollisuus, jonka täyttämistä naiselta odotetaan - ja anti tulla jumankeka hyvää selitystä, jos et velvoitettasi täytä.

...no kun minä en vaan tunne niin. Ei riitä!
...no kun minä en halua. Ei riitä, pitää olla hyvä selitys!
...no kun minä olen kärsimätön ja tulen hulluksi ilman hiljaisuutta.
Ei kelpaa: katsos raskaus ja lapset opettavat kärsivällisyyttä, ja meluun tottuu!

...no kun minä menen psykoosiin jos en saa nukkua tarpeeksi. Ei ei, katsos kirjassakin lukee, että raskaushormonit vaikuttaa siten, että kestää valvoa paremmin. Kyllä vanhana ehtii nukkua ja kuolema hoitaa univelat.
...nokun minä haluan olla vapaa! Vapaa, voi hyvänen aika, ja minä haluan Porschen - kaikki jotain haluaa! Ei aina voi saada kaikkea mitä haluaa! Sitäpaitsi ei lapsi niin paljon sido, elämä jatkuu, matkalle pääsee lapsen kanssa ihan kuin ilmankin ja onhan lapsella isä, pääset aina silloin tällöin johonkin.
...nokun minulle riittää ihan hyvin nämä kummilapset. Kyllä sinä niitä omia haluat, kun tarpeeksi kasvat. Mikään ei korvaa omia lapsia, kyllä ne on ne omat, jotka jotain on!
...nokun haluan elää omasta mielestäni kivaa elämää. Sinä ET TIEDÄ, miten paljon lapsista on iloa!
...nokun haluan tehdä omia juttuja. Kyllä lasten kanssa ehtii tehdä omia juttuja! Alussahan ne vaan nukkuu päiväunia, helppoa kuin heinänteko, ruokit aamulla, nukutat, ruokit välillä ja nukutat lisää!
...nokun pelkään kuollakseni jo synnytystä, enkä halua sellaista! Kuule synnytys on ihan luonnollinen asia ja kipu on ihan asiaankuuluvaa ja kyllä ne siellä sairaalassa sitä lievittää ja kivut kuule heti unohtuu kun se vauva on siinä vatsalla!
...NOKUN MINÄ EN HALUA!!!! Kylläpä sitä nyt huudetaan. Hankkisit sinäkin lapsia niin oppisit vähän kärsivällisyyttä, tulisit aikuisemmaksi.

Tuomio
Ikuisesti syyllinen. Annetaan arpa, joka ei koskaan voi voittaa. Kaikki teesit tuomitaan järjettömäksi, lapselliseksi ja kumottavaksi. Ihminen itse tuomitaan tyypiksi, jota ei tarvitse ottaa vakavasti, tai joka on vakavasti luonnehäiriöinen, henkisesti keskenkasvuinen, megaitsekäs narttu tai lastenvihaaja eli yhteiskunnan vihollinen. Tuomio pysyy kunnes hän tajuaa osansa ja hankkii lapsia (me emme enää voi valita vapautta, mutta jos saamme hänet valitsemaan tämän juoksuhiekan, on meillä helpompi olla, kun ei ole ketään muistuttamassa siitä, että elämässä ilman lapsia voi olla hyviäkin puolia...ja ehkä kaipaamme niitä toisinaan, mutta kiellämme sen välittömästi, sillä lasten kanssa on niin ihanaa, ettei tuon lapsettoman elämä VOI olla mitään tähän ihanuuteen verrattuna. Amen.)

Vastuu itsestä

Huomasinpa jälleen, mitä itsen laiminlyönti tuo tullessaan: silkkaa moskaa, kitinää ja räivimistä. En ollut pitänyt huolta yksinoloni tarpeesta. Se kostautui. Eilen olin yksinyksinyksin pitkästä aikaa yksin, vain minä ja hassut tekemiseni, ja kyynelöin onnesta, mikä on rauhassa itsen kanssa keskustelussa. Pään säleet palaavat yhteen ja asiat menevät mittasuhteisiinsa, ajatus selkeytyy ja seestyy, oma id (Jungia, juu) pääsee ääneen.

Pyhä päätös: en enää päästä asioita niin pitkälle, että hukkaan idini äänen maailman hörinään. En.