Viideskymmeneskuudes: Kahvia ja testituloksia

 

Eilinen dokumentti inuiittinaisista Kööpenhaminassa oli raastavaa katsottavaa. Tuli olo, että joillekin kaupunkielämä ei vain kertakaikkiaan sovi, että luonnon yhteydessä elävän kansan pitäisi pysyä kaukana tästä sotkusta, yrittää säilyttää viattomuutensa. Toisaalta, jos Grönlannissa isien harjoittama insesti on jokapäivää ja kulttuuri puhumaton ("meillä ei asioista tai tunteista viestitä koskaan sanoilla"), ei tarvita suurkaupungin hulinaa siihen, että pää repeää ja elämä menee pullomereksi.

Arvi Lind ja hyviä uutisia

Tänään telkussa Arvi Lind ja viimeiset hänen lukemansa uutiset. Nyyh, lapsuus ja nuoruus ovat lopussa! Yritän imeskellä netistä Arvi Lindin 'Hyviä uutisia' (Naikkarit taustalla, oletan), joka on kyynelöittävän ihana kipale. Kunpa eläisi sen päivän joskus, mistä se biisi kertoo: uutislähetykset täynnä hyviä uutisia.

Arvin uutistenluvun lopun nopea, sekunninkestoinen hymy, oli aina uutisten odotettu kohokohta teini-iässäkin. Olisi hauska tutkia sitä, miksi tietyistä uutistenlukijoista tulee koko kansan lemmikki...enkä nyt puhu blondeista muotopommi-Viiveistä Urheiluruudussa (jonka suosion syy on tiedossa:) vaan näistä Tauno Tavallisten kohoamisesta arvoon arvaamattomaan.

Kahvia!

Join ensimmäisen kupillisen kahvia Amsterdamissa 29-vuotiaana. Muutaman illallisespresson jälkeen olin koukussa tummapaahtoiseen kahviin, ja luulin, että sitä täällä Suomessakin mummot tuputtavat. Mikä shokki oli saada eteensä kuppi kahvinkeitinkuraa, joka on tehty puolipaahtoisista eli (piruvie!) *puoliraaoista* pavuista.

Puoliraa'at pavut ovat kivoja siksi, että niiden säilytys- ja paahtokustannukset pysyvät matalina. Näin voidaan myydä tarjouksessa Kulta-Mokkaa noin vitosella kilo. Puoliraaoissa kahvipavuissa vaan tulee mukana rajusti parkkihappoja ja muita myrkkyjä, jotka ärsyttävät vatsakalvoja - maitoa käyttämällä tätä voidaan kai hieman hillitä, mutta usein tuon kuran juomisen jälkeen seuraava looginen askel on Rennie tai muu närästyshappovaivatabu.

JOS joku äkkäisi, että kypsäksi paahdetussa pavussa on paahtunut myös parkkihapon määrä pieneksi ja muiden vatsaa ärsyttävien aineiden teho heikoksi, hän varmaankin syyttäisi suomalaista raakapapukahviteollisuutta rikollisuudesta ja ihmisrääkkäyksestä. Niin minä teen. Penteleen Pauligit, ne mitään kahvia tee.

Kahvi on kypsistä kahvipavuista jauhettua pehmeänkermaista tuhtia herkkua. Aito Kahvi maksaa tätänykyä n. 25 euroa kilo (Tampereella Mokkamestareilta saa naminameinta Creme de Parisia ja King Creolea - löytyvät myös Pikkupavusta) ja se kannattaa tehdä pressipannussa eli kahvipuru heitetään pohjalle ja vettä päälle, annetaan olla n.2-5 minuuttia ja puristetaan suodatinkannella purut pohjaan. Sitten vaan hekumoimaan! Eikä edes vatsa ärsyynny (yliherkän vatsan omistajana tiedän, mistä puhun).

Tumma- eli ranskalaispaahtoinen papu on se kypsin mahdollinen. Espressopaahtokin on hieman 'raaempi', vaikka kypsä papu se on siinäkin. Paahto vaikuttaa makuun ja kahvipavun ainesosien vaikutuksiin - ja hintaan, tottakai, mutta onhan sitä ennenkin laadusta ja nautinnosta maksettu enemmän kuin itsensä kiusaamisesta.

Ne aamut ovat ihania, jolloin minulle tehdään kahvi valmiiksi. Höyryävän mukin kera parvekkeella aamupakkasessa, jutustelua siitä ja tästä - onni on toisinaan kovin pieniä asioita.

Vapaus johtaa kansaa

Eräs tuttu ihminen vuosien takaa lähetti minulle linkin tauluun, jonka hän sanoi tulleen minusta mieleen. Olin imarreltu, uskokaa huviksenne! Toki tiedän, että tuossa mielleyhtymässä minun ja taulun välillä voi olla jotain pientä piikkiäkin kätkettynä:)

Taulu on Delacroixin 'Vapaus johtaa kansaa'. Vapaudella on hintansa, ruumiita tulee, mutta niiden päältä kävellään rintamus paljaana ja uljaana kohti ylvästä tulevaisuutta, ah ja voi! (Minä aina innostun ylevistä ja voimaa täynnä olevista aiheista.)

Elementti

Fire
Your element is Fire. Wild and free. Your emotions lead you everywhere. You are a very passionate person, though sometimes forceful and destructive. You have a goal in life, even if that goal is just to make it another day. Fire consumes and purifys, it also protects. There is always caution with fire because once it is started on something there is no telling how much it can destroy. Fire people have the same tendency when mad you could be a candle burning but if someone tips you over...

What's your element
brought to you by Quizilla

Miksi en yllättynyt? Vaikka viihtyisin metsässä, tahtoisin lentää ilmassa ja möyrisin mullassa, on aina tuloksena tuli. No, en väitä, etteikö tulta löytyisi - menee tässä vähän hyvä vallankumouksellinen (kts. myös yltä taulu:) hukkaan. Ei ole vapaustaistelijankaan paikkoja avoimena, intoa ja pelotonta taistelumieltä löytyy rutkasti, jos vain voi täysin uskoa asian hyvyyteen ja oikeellisuuteen.

Toisaalta tuli on lämmin ja hiljainen. Salaperäinen. Tulta ei voi säilöä purkkiin, eikä sitä voi varsinaisesti koskettaa - se on vain kemiallisten aineiden prosessiaalista yhtymistä, ja kuitenkin se on pitänyt ihmiset otteessaan illoista ja öistä toiseen. Näinä aikoina kotonani sytytetään kynttilöitä lähes joka huoneeseen: hehkulamppu - kynttilämeri 0-6.

Lisää testejä (penteleen Quizilla!)

ang
You are Form 2, Angel: The Pure. "And The Angel rose as holy protector for all that was created. She fought with honor and valor to serve the good of the world. But the coming of the mankind was her downfall; and end to purity." Some examples of the Angel Form are Michael (Christian) and Hercules (Greek). The Angel is associated with the concept of virtue, the number 2, and the element of wind. Her sign is the zenith sun. As a member of Form 2, you are a person of your word. You generally keep your promises and give everything you do your best. Although some people see you as overbearing sometimes, you know that you have to stay true to yourself and do what's right. Angels are the best friends to have because they are brutally honest.

Which Mythological Form Are You?
brought to you by Quizilla

Eikä sitte muuta

Viime yön näin unta Kingston Wallin musiikista, ja laulajan hyppäämisestä kirkontornista. Oli yö, ja tähtitaivas kirkas ja ääretön. Puhuimme ennen kuin hän hyppäsi, hypyn aikana eräs heidän kappaleensa alkoi soida kuin avaruudesta käsin eikä maailmassa ollut muuta. Miksei tällainen uni edes pelota tai ahdista, vaan on kaunis kuin lumi ja valo?