Kuudeskymmenesensimmäinen: Uutisista

 

Ei jaksa kirjoittaa paljon, ja työn alla (eli yksikätisen naputtelun, jota säestää sarja etelämaalaisia, kun krijoitusvihre iskee taas) on juttu aiheesta, joka saa aina minut vimman valtaan.

Päästän itseni helpolla ja kommentoin muutamaa ajatuksiin tullutta uutista.

Uskonnon määritelmä

Eilinen (6.11.2003) Hesari uutisoi:

KHO: Wiccalaisuutta ei tarvitse hyväksyä uskonnoksi
Julkaistu 6.11. 9:36
Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan opetusministeriö toimi laillisesti, kun se ei hyväksynyt uuspakanallista wicca-suuntausta uskonnoksi. Suomen vapaan wicca-yhdyskunnan jäsenet valittivat KHO:een ministeriön päätöksestä, jossa kieltäydyttiin merkitsemästä wiccoja uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin.

KHO hyväksyi opetusministeriön kannan, jonka mukaan wiccalaisuus ei ole uskonto, koska se ei pohjaudu uskontunnustukseen, pyhinä pidettyihin kirjoituksiin tai muihin vakiintuneisiin perusteisiin. Kukin wicca-suuntausta harjoittava henkilö tai ryhmä voi määrittää itse katsomuksensa ja rituaalikäytäntönsä yhdistellen eri lähteistä saamiaan vaikutteita.

Wiccojen edustajat valittivat KHO:een huomauttaen, että wicca-yhdyskunta on perustettu uskonnonvapauslain säännösten mukaisesti. Yhdyskunnan mielestä opetusministeriöllä ei ole oikeutta määritellä, mikä on uskonto ja mikä ei. Ratkaiseva on yhteisön oma kanta asiaan.

Opetusministeriö vastasi arvosteluun toteamalla, että viranomaisilla on lähtökohtaisesti oikeus määritellä uskonto myös muissa Euroopan maissa. Wiccalaisuuden moninaisuuden vuoksi yhteisön rekisteröiminen voisi tuoda ongelmia esimerkiksi silloin, jos uskontoa pitäisi opettaa koulussa. Uusi lakihan vaatii, että opetusta järjestetään, jos uskontoa tunnustavia oppilaita on vähintään kolme. STT

Uskontunnustus ja pyhänä pidetty kirjoitus? Nyt toivottavasti 3 satanistia alkaa vaatia opetusta: uskontunnustus löytyy ja kirjoituksetkin pohjautuvat mitä pyhimpiin teksteihin - opetusministeriö ei totisesti taas ole ajatellut asiaa loppuun asti, eikä varsinkaan tuota sanottua lausuntoa. Hiton idiootit. Uskonvapaus näemmä koskee vain tiettyjä uskonoppeja - ja määrittelyt vaihtunevat sen mukaan, mitä milloinkin eteen tulee. Yh.

Henkilöiden koulutuksesta

Kuten jotkut kuuluttavat, mitään sukupuolisidonnaista sortoa tai epismeininkiä ei ole eikä tapahdu. Siksi hämmästelin seuraavaa uutista:

Unesco: Tyttöjen syrjintä kouluihin pääsyssä jatkuu
Julkaistu 6.11. 9:03
Pariisi. Tyttöjä syrjitään yhä kouluihin pääsyssä eri puolilla maailmaa, vaikka pientä edistymistä onkin viime vuosina tapahtunut, kertoo torstaina julkaistu Unescon raportti.

YK:n erityisjärjestön raportin mukaan 54 valtiossa mahdollisuudet tilanteen paranemiseksi ovat heikot. Näistä maista 16 sijaitsee Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. Huonoimmin tyttöjä pääsee kouluihin Tshadissa ja Jemenissä, kummassakin 63 tyttöä sataa poikakoululaista kohden.

Tyttöjen koulutukseen pääsyä estävät vanhemmille koituvat kustannukset, tyttöjen tarvitseminen kotitöihin, aikaisin solmitut avioliitot, aids sekä väkivalta. Arviolta 100 000 tyttöä oli suoraan osallisena 1990-luvun konflikteissa ainakin 30 maassa. He työskentelivät sotilaina, vakoojina, kokkeina ja seksiorjinakin. STT.AFP

Tietenkään takana ei ole mitään tyttöihin tai naissukupuoleen kohdistuvaa sortamista vaan maailmn tytöt eivät pääse kouluun, koska eivät vain ole itse ansainneet sitä/osanneet tietä kouluun/ovat jonkun neutraalin ilmiön takia sattumalta tipahtaneet koulukyydistä? Näinhän täällä nettilandiassa jotkut tytötkin väittävät, ettei sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää ole.

'Työskentely' seksiorjana kuulostaa myös mielenkiintoiselta: 8 tuntia yössä seksiorjana ja sitten kotiin palkkapussin kanssa, juupa juu.

Tämä täysin sukupuolineutraali koulutusongelma on yksi niistä syistä, miksi tahdon tukea Unicefia.

Vauvojen hakkaus jatkuu

Aamulehti uutisoi tänään 7.11.2003, että ilomantsilainen 21-vuotias nainen on vangittu 4 kuukautta vanhan vauvansa pahoinpitelystä. Vauva on kriittisessä tilassa saatuaan lukuisia vammoja päähänsä äidin käsittelyssä ja lääkärit pelkäävät vaurion aiheuttaneen pysyvän vamman.

Vauvaansa hakannut äiti *vangittin* - JUURI NÄIN! Niin sen pitääkin olla. Pahoinpitelevä tyyppi on erotettava vauvasta. Mietin vain, miksei näin tapahtunut, kun tamperelaiskundi hakkasi vastasyntynyttä lastaan ...olen erittäin kiinnostunut ilomantsilaisnaisen saamasta tuomiosta. Onkohan sekin 1,5 vuotta ehdonalaista ja nainen pääsee lapsensa kanssa olemaan kuten ennenkin? Näinhän tamperelaismiehen kohdalla meneteltiin, vaikka vauvalla oli kovakalvonalainen aivoverenvuoto ja useita luunmurtumia ympäri kehoa.

Pettymys

Eilen menin suurin toivein terveyskeskukseen, kun ajattelin voivani vaihdattaa lastasiteet ja samalla päästä pesemään käden (kutisee siteen sisältä ja lastan alta vietävästi): ei käy, koska jos lastan avaa nyt, 1,5 viikon jälkeen, saattaa käden liikutus nollata luutumistulokset. Damn, damn, damn.

On muuten vapauttavaa olla ihminen, joka voi valita viihteensä ihan omien mieltymysten mukaan - eikä ole paniikkia siitä, jollei viimeksi luettu opus teekään vaikutusta ja jätä kanssaihmisiä suu auki. Sellaista se on meillä humanisteilla:) Ehkä juuri tämän leppoisuuden takia olen pohtinut paljon sitä, josko sittenkin lähtisin tutkijauraa koittamaan - olisi se nelikymppisenä reteämpää olla joku väiskilinna/l'onerva -tutkija kun kerran nyt saa elellä it-insinöörin elämää. Joka on muuten sanalla sanoen globaalissa mielessä yksi merkityksettömin homma, minkä maan päältä löytää: ai niin joo, voihan se koodari koodata sellaisen koodin, jolla pelastetaan ihmishenkiä. Omasta mielestäni vain tuo koodisähly tai softasirkus on pintakulttuurin ulointa ja feikkaavinta tredipullaa. Siitä maksetaan enemmän kuin teho-osaston hoitajana olosta - kertoo aikamme kuvaa sekin.

Isänpäivää tuli vietettyä, perinpohjaisesti, ja Hämeen Sanomien eräs kirjoitus kertoi, ettei isyyttä arvosteta. Arvostetaanhan sitä, yhtä paljon kuin äitiyttäkin, mikä ei tosin paljon vielä ole. Ehkä sitten kansalaisten vähentyessä ja pentujen pääkoppaongelmien yhä pahentuessa tuota *vanhemmuuttakin* aletaan arvostaa konkreettisemmin ja enemmän.