Kahdeksaskymmenesneljäs: Huora!

 


Which LotR Male are You Compatible with Sexually?

brought to you by Quizilla

Tästä ihanasta uroksesta pääsemmekin aiheeseen. Juttu on pitkä kuin huorittelun historia.

Huora, huorampi, huorin

Mitä sanoa ihmiselle, jonka mielestä tyttöjen huorittelu ei ole niin vakavaa, koska häntäkin on sellaiseksi sanottu ja sanoo silti saavansa orgasmeja? Tälle kristitylle en osaa sanoa yhtään mitään.

Ala-asteella jo tyttöjä haukuttiin huoriksi. Kymmenvuotiaita tyttöjä, jotka hyppivät narua lattarintaisina lapsina, sanottiin huoriksi. Olen nähnyt sivusta, miten ekaluokkalaista tyttöä haukuttiin huoraksi. Ai ettei se vaikuta mitään, että niiden pimpsa toimii vielä joskus orgasmiin asti? No sepä mukavaa.

Mitä tapahtui pienelle tytölle, kun hän kuuli pojan tai poikalauman huutavan, että hän on huora? (Siinä alakouluiässä pojat haukkuivat tyttöjä huoriksi, eivät tytöt). Huoraksi haukkuminen oli ensimmäisellä kerralla täysi shokki. Leikki jäi kesken, alahuuli meni kioskin tiskiksi. Muut tytöt olivat hiljaa, samalla kiusaantuneita ja myötätuntoisia. Asiasta ei puhuttu. Kaikkia hävetti, huoraksi haukuttu lähti jäykistynein kasvoin pois. Jos hänellä oli ystäviä, tilanne normalisoitui ajan myötä. Jos hänellä ei ollut, hän vain jäi pois leikeistä.

Minä tiesin, mikä huora on, kun sen haukkumisen ensimmäisen kerran kuulin yksitoistavuotiaana. Moni muu ei tiennyt. Kun heille se valkeni, he näyttivät siltä, etteivät olisi halunneet tietää.

Minä tiesin, mikä huora on, mutta kun sen kuulin minuun kohdistuvana ensimmäistä kertaa, aloin pelätä. Huoraleima tarkoitti, että kaverit saattavat vieroksua. En saa kutsua syntymäpäiville, ei oteta leikkeihin, pojat alkavat kiusata hyvinkin ilkeästi. Niin olin nähnyt käyvän joillekin. Ajatuksiin istui kauhu. Ajatuksiin istui ilkeä häpeä, punastuttava ja kauhistuttava ajatus itsestä jakamassa pimppaa aikuisille miehille rahasta. Ei siinä iässä ollut edes ajatellut yhdyntää tai omaa pimppaansa miesten käyttökaluna. Kun 'huoruus iski', oli pakko ajatella: olipa sitten ikä seitsemän tai yksitoista.

Huoraksi leimattiin mistä syystä tahansa. Siksi, että tyttö oli 'kannellut' pojan kiusaavan koulumatkoilla. Siksi, että tyttö oli kaunis. Siksi ettei tyttö lähtenyt leikkimään pojan kanssa. Siksi, että tytön isä oli opettaja tai äiti seksikäs. Siksi että ja siksi että. Joskus vain huvin päiten, jotta poika olisi huudollaan saanut muut nauramaan: huora oli se, joka sattui olemaan paikalla. Eivät pojat tajunneet, mitä he sille sattumanvaraiselle tytölle tekivät ja aiheuttivat - pahimmillaan vuosien kärsimyksen.

Jotkut tytöt eivät päässeet huoraleimasta eroon koskaan. Tytön huoruus siirtyi perimätietona pojalta toiselle, huhuina ja juttuina. Eräs tyttö leimattiin huoraksi viidennellä ja huorana häntä pidettiin yläasteella. Tyttö oli 15-vuotiaana täysin neitsyt eikä edes suudellut ketään: ei huoraa huvittanut sellainen, ei. Eikä huorana pidetty tyttö olisi ketään saanutkaan - rivoja tarjouksia kyllä ('hei, anna pilluu, mä oon kuullu että sä oot antelias nainen!') mutta ei kukaan itseään kunnioittava poika seurustelisi huoran kanssa ('sehän on antanu kaikille! ootsä sen jakorasian kaa?'). Itseään kunnioittava poika ei sekuntiakaan miettinyt, onko huhussa perää tai miten tytön itsekunnioitus voi.

Jotkut huoraksi leimatut tytöt murtuivat jossain kohtaa. Mitä väliä sillä enää on, antaako vai ei, kun kerran huora on kumminkin? Joistakin huoriksi haukutuista loppujen lopuksi tuli tyttöjä, jotka antoivat lähes kenen tahansa panna itseään. Välittämättä mistään, edes odottamatta muuta kuin panon jälkeistä irvaa ja halveksuntaa. Ennustus toteuttaa itse itsensä toisinaan.

Minä olin kaksitoistavuotiaasta asti 'huora'. Onneksi kaverit olivat muualla. Olin huora siksi, että en ollut kuten muut tytöt ja minulta saattoi poika saada myös takaisin turpaansa, jos kävi päälle. Huorittelu sattui pahasti. Se loukkasi ja häpäisi, se teki tilanteista ikäviä ja varmisti sen, etten olisi koskaan voinut seurustella luokkatoveripoikien kanssa. Siinä vaiheessa kun koulussa kiersi toinen toistaan hurjempia juttuja siitä, keille kaikille olen antanut ja kuka on minulta saanut, olin ketään suutelematon ja kenenkään kanssa makaamaton neitset. Mutta minuun suhtauduttiin toisinaan kuten saastaiseen ja epäilyttävään ihmiseen. Minua se kai karaisi, joiltakin muilta saman kohtalon kokeneilta katkesi sisältä sielunlanka.

Poikkeava pukeutuminen johti siihen, että huoruus jatkui yläasteelle. Nyt myös tytöt liittyivät huorittelijakuoroon. Huorittelusta karaistunut ja puolensapitävä käytökseni johti huorittelun vahvistumiseen ja julmistumiseen - huhut olivat yhä villimpiä. Näin kävi muillekin. Pojat, jotka eivät olleet koskaan saaneet, leimasivat innolla jokaisen vähänkään kiinnostusta herättävän tai näyttävän tytön huoraksi. Olisi pitänyt tajuta, että se on poikien tapa, ja huoraksi pääsee, jos pojan viisari värähtää tytön kohdalla. Olisi pitänyt tajuta, että huorittelu oli tyttöjen tapa purkaa pelkoa, että tyttö on uhka omalle styylaukselle tai asemalle.

Minä aloitin ensimmäisen herkän styylaukseni sen jälkeen, kun olin kysynyt pojalta, että kai hän tietää minun olevan huora. Styylaus alkoi, koska poika sanoi tietävänsä, ettei asia ole niin. Kiitos Kai.

Vasta kouluiän jälkeen, lukion loputtua huoraleima alkoi kadota. Pikkuhiljaa. Joskus kuulin, kuinka kiersi huhu, että pelmuan vanhojen rikkaiden äijien kanssa - olin ajanut kaupungilla isäni kyydissä (isällä oli tuolloin firman auto alla). Kerran istuin pöydässä, missä eräs nuori mies selitti suureen ääneen, miten monessa asennossa on minua pannut (kyllä, kertoi nimen ja kaikki - oli kuullut isoilta pojilta, että tämän niminen on sellainen tyttö, ja kundi lisäsi minun illusorisen hahmoni ceeveeseensä) vaikka en ollut kuuna päivänä heppua tavannut. Näin huhut vaikuttavat ja näin tosiksi ne muuttuvat.

Pidin puoleni huorittelua ja huorittelijoita vastaan. Pidin pään pystyssä ja totesin monta kertaa, että ennemmin olen huora kuin tuollainen selkärangaton vellihousunpaskiainen, joka ei tiedä mitä puhuu ja kenelle. Tein huoruudestani vitsin. Heitin lisää löylyä - ja se toisinaan toimi. Olin julkea, ja sain sillä osan rääkkäyksestä menettämään tehonsa. Olin sotaisan rohkea ja urhea pieni tyttö, olin suloinen ja herkkä teinityttö, ja minusta minun olisi pitänyt saada olla se. Sen sijaan, että olin 'huora'. Likainen, häpeällinen ja paha.

Huora on nainen, joka antaa pimppaa rahasta miehille. Luulisi, että huora olisi tuon mukaan suuresti kunnioitettu ja arvostettu hyväntekijä - miksi miehet halveksivat huoraa? Siksikö, etteivät saa ilmaiseksi?

Miksi miehet leimaavat huoraksi naisen, jota eivät voi hallita? Miksi miestä ottaa pannuun niin ankarasti nainen, jota hän ei voi hallita (kuten huorakin, jolle hän joutuu maksamaan saadakseen - eikä huora ole hänelle mitään muuta velkaa)? Miksi muut tytöt kuuntelevat poikia ja yhtyvät poikien huoraleimaamiseen? Saadakseen poikien hyväksynnän, korostaakseen omaa paremmuuttaan? Eivätkö tytöt ymmärrä, että heillä on suuri riski joutua tuomituksi samaan huoruuteen, jos pojat heihin joskus suuttuvat?

Minusta minun olisi pitänyt saada olla se suloinen tyttö, joka olin. Minusta kaikkien niiden tyttöjen olisi pitänyt saada olla suloisia tyttöjä, lapsia, herttaisia. Se katkaistiin väkivaltaisesti tällä yhdellä nimikkeellä. Minusta tyttöjen olisi pitänyt saada kasvaa suloisesta tytöstä suloiseksi naiseksi, saaden normaalia arvostusta ja hiukan ihailua osakseen. Tytöistä olisi pitänyt tulla vahvoja, pehmeitä naisia, jotka mieltävät seksin ihanaan nautintoon eivätkä vuosien pituiseen häpeään tai rääkkäämiseen.

Karman laki toteutuu: huorittelijapojat (ainakin osa heistä) jäivät ilman, kun huorittelusta häpeään sairastunut tyttö ei seksistä innostunut. Tyttö olisi voinut olla intohimoinen ja lämmin rakastajatar, mutta joku huorittelija jossain oli saattanut tuhota sen mahdollisuuden. Ei ehkä onneksi pysyvästi, ehkä vain muutamaksi vuodeksi. Silti.

Tämän jälkeen tulee ihminen, jolla on suuri suu ja ymmärrystä mielestäni perin vähän, ja sanoo, että kyllähän sitä orkkua pukkaa vaikka on joku niinku nimitellyt. Emme ole samalla planeetalla, emme edes samassa galaksissa. Emme voi keskustella asiasta. Minä ajan jokaisen tytön oikeutta elää elämänsä ilman häpeää naiseudestaan tai seksuaalisuudestaan, ilman huorittelua ja leimaamista pahaksi. Minusta huorittelun merkityksen vähättely on puupäistä: se, että joku siitä selviää, ei poista tosiasiaa, että moni ei selviä. Vähättelijän empatian puute suututtaa; ajatteleeko tämä ihminen asiaa toisin edes siinä vaiheessa, kun oma tytär tulee itkien kotiin ja kertoo, että pojat haukkuivat huoraksi? Vai siinäkö vaiheessa hän pitää saarnan huoruudesta ja varoittaa seksin pahuudesta? En tiedä, enkä halua miettiä.

En tiedä, liittyykö asiaan, mutta sanon kuitenkin: henkiselle ja fyysiselle pohjalle rakentuva orastava suhde on aina ensimmäinen, aina. Siinä toinen ihminen on aina se ensimmäinen, eivätkä entiset tai tulevat kokemukset muiden kanssa mitenkään vähennä sen tilanteen ensikertalaisuutta. Jokainen ihminen pitää opetella, jos hänen kanssaan haluaa elää. Vaikka nainen olisi nainut sadan miehen kanssa, hänen rakastamansa mies on naiselle uusi, vieras, tuntematon ja naisen olo kokematon, epävarma. Uskoisin, että miehet tuntevat edes jossain määrin samoin. Tätä uudelleensyntyvää kokemattomuudentunnetta kuvailen henkiseksi neitsyydeksi, henkiseksi puhtaudeksi ja kyvyksi aloittaa alusta, ottaa vastaan, antaa menneen mennä ja tulevan tulla. Mielestäni tuo 'puhtaus' saa haavoja, ja jopa särkyy huorittelusta. Niin huoriteltavalta kuin huorittelijalta.

Voi olla, että nykyään huorittelu on yleisempää, ja nuoret siihen paatuneempia. Se ei ehkä tunnu enää niin shokeeraavalta. Silti se rikkoo jotain. Joksikin aikaa, tai pysyvästi. Tekee likaiseksi jotain, minkä pitäisi olla hyvää ja iloista.

Ai miltä se huorittelu sitten tuntuu? Kuvitelkaa miehet itsenne lapsena, joka on pikkuhiljaa kasvamassa mieheksi. Herkkänä, epävarmana. Kuvitelkaa, että joku huutaa kadut raikuen, että 'sinun, juuri sinun peniksesi ja sitä kautta sinä olet pieni, ällöttävä ja likainen ja nyt sen saavat tietää kaikki!' Miltä se tuntuisi? Kuvittele, että tytöt katsovat sinua pitkään ja supisevat, jotkut kikattavat. Kuvittele, että pojat katsovat sinua pitkään ja välttelevät. Kuvittele, että tiedät, että kyse on siitä, että sinä ja peniksesi ovat ällöttäviä, pieniä ja likaisia. No, miltä se tuntuu? Jos tuntuu pahalta, ollaan lähellä huorittelun aiheuttamaa oloa.