Tilaisuus

Siihen on vain yksi tilaisuus. Vain yksi, eikä se odota. Kun se menee ohi, se on iäksi poissa.

Ehkä sen voi antaa mennä, unohtaa. Mutta joskus vielä heräämme kesken utuisen unen, haparoimme epävarmoin käsin kaipauksesta vääristyneitä kasvojamme. Me huudamme vielä monena yönä niitä kasvoja, sitä nimeä. Ja aina on liian myöhäistä herätä.

Hän katsoo sinua, sanoo jotain, pää kallellaan odottaa, jättää askeleen kesken. Jäit seisomaan paikallesi, kädet turhina roikkuen sulkeutuneilla kyljilläsi. Mikset sinä tarttunut huutoa täynnä olevin sormin siihen, missä kaikki olisi tapahtui, missä olisi tapahtunut edelleen, kaikki sinun elämäsi?

Hän kysyy sinulta sen kysymyksen, ja epäröit...et uskalla lentää tuulen sylissä vaan etsit älysi kätköistä jotain rauhallisempaa, vaarattomampaa. Vain muutama sekunti hiljaisuutta ja hänen silmänsä sanovat sinulle hyvästihyvästimiksisinäminuthylkäsit. Etkä enää voi lakata hylkäämästä, hän on jo poissa vaikkei ole aloittanut lähtemistään.

Kohtaaminen kuin kahden pääskyn leikki. Ne kaartavat kaukaa, silmissään tuulen kosketus ja siipien alla ilman paino. Vain silmäys ja ne tietävät olevansa toisilleen olemassa. Ne leikkaavat lentonsa rauhalliselta radaltaan murskaavaan syöksyyn, täsmälleen yhtä aikaa. Kohti toisiaan, alas, kohti tietoa kaiken lopusta siinä missä alkaa musta maa - ja viime hetkessä ne kääntyvät ylös, yhdessä, toisiaan koskettamatta ja kohti valoa.

Unissa uin selkäsi untuvaisessa meressä, nuolen sen suolaa ja otan vastaan sen aallot. Kierrämme toisiamme väistäen ja hipaisten, kokien jokaisen välimatkan ja läheisyyden kuin se olisi ahnas suudelma. Se kaikki koskematon pinta, miten se vihloo...puren ihoasi jotta näkisit sen, mitä on, jotta unohtaisit sen, mitä luulet olevan. Ja kun katson silmiisi, juuri hetkeä ennen, näen sen mitä kaksi pääskyä näkee lentäessään syöksyn jälkeen ylös, siivet taaksetaittuneina.

Minä katson sinua nyt, näen unia huuliesi nuolemisesta, hiustesi hiljaisesta silittämisestä, paikalla olemisesta kanssasi nauramisesta. Ja kun puhun sinulle, hakeudun luoksesi...meillä on vain yksi tilaisuus. Kun se menee ohi, minä olen poissa.